Στα Σκαριά Συμφωνία Capital Maritime & Trading, Συμφερόντων Β. Μαρινάκη, με ExxonMobil, για τη Ναύλωση Δύο Aframax

Στα Σκαριά Συμφωνία Capital Maritime & Trading, Συμφερόντων Β. Μαρινάκη, με ExxonMobil, για τη Ναύλωση Δύο Aframax
energia.gr
Τετ, 15 Μαΐου 2019 - 15:40

Στα πρόθυρα συμφωνίας με τον πετρελαϊκό κολοσσό ExxonMobil για τη μακροχρόνια ναύλωση δύο νεότευκτων δεξαμενόπλοιων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του tradewinds, η Capital Maritime & Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά σε δύο δεξαμενόπλοια τύπου aframax συνολικής χωρητικότητας 

115,000 -dwt, τα οποία ναυπηγούνται αυτό το διάστημα σε ναυπηγείο της Νότιας Κορέας.

Η ναυτιλιακή εταιρεία του κ.Μαρινάκη θα ναυλώσει για τρία χρόνια, στην ExxonMobil, τα δύο δεξαμενόπλοια, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα είναι εξοπλισμένα με scrubber, με την τιμή ναύλωσης να τελεί, ακόμη, υπό διαπραγμάτευση. Ναυλομεσιτικές πηγές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η τιμή θα κυμανθεί στα 24.500 δολάρια ημερησίως.

Η Capital Maritime & Trading πρόκειται να παραλάβει τα δύο δεξαμενόπλοια από το ναυπηγείο Daehan, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η παραγγελία τους έγινε, ως γνωστόν, το περασμένο έτος, στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησης του κ. Μαρινάκη στην αγορά των aframax.

Στην κατηγορία Aframax, - Average Freight Rate Assessment - ανήκουν τα δεξαμενόπλοια με μεταφορική ικανότητα  80,000 -120,000 τόνων. Τα πλοία αυτά, θεωρούνται ιδανικά για μικρές και μεσαίες αποστάσεις και δένουν, συνήθως, σε λιμάνια στα οποία δεν μπορούν να πιάσουν μεγαλύτερα πλοία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εφοπλιστική εταιρεία του κ. Μαρινάκη, εκτός από τις νέες παραγγελίες, προχώρησε πέρυσι και στην εξαγορά τεσσάρων μεταχειρισμένων aframax, εκ των οποίων τα τρία ανήκαν στην BP. Τον περασμένο Μάρτιο πουλήθηκε το ένα από αυτά, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά κέρδη για την εταιρεία σε διάστημα μικρότερο των έξη μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, η Capital πούλησε το χωρητικότητας 106,000-dwt δεξαμενόπλοιο τύπου aframax, Agrios, ναυπήγησης 2005 που είχε αγοράσει τον Οκτώβριο του 2018, στην τιμή των 16 εκατ. δολαρίων, έναντι 13 εκατ. δολαρίων.