Δεν είναι μόνον η αντιπολίτευσις και η Δύσις που επικρίνουν την απόφαση για την επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Είναι και οι πρώην στενοί συνεργάτες του Ερντογάν που εξετόξευσαν τα βέλη τους στις επιλογές του «Σουλτάνου».

Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέκριναν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Συμφώνως προς τον τουρκικό Τύπο, οι δύο άνδρες επιθυμούν να σχηματίσουν δικό τους πολιτικό κόμμα για να ανταγωνισθούν το κυβερνών κόμμα.

Ο Γκιούλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση της νίκης του υποψηφίου της αντιπολιτεύσεως με την μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως πρόεδρου της Δημοκρατίας, με την αιτιολογία ότι δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος κατείχε την θέση του πρωθυπουργού από το 2014 έως το 2016, πριν ο Ερντογάν τον οδηγήσει στην έξοδο, εκτιμά πως η απόφασις αυτή ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία.