Υποχώρησαν κατά 1,8 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται ότι τα καθαρά αποθέματα σε ξένο νόμισμα κινήθηκαν καθοδικά, στα 26,9 δισ. δολάρια, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου, από 28,7 δισ. δολάρια στην αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία μέτρηση.

Η τουρκική λίρα επεκτείνει, σήμερα, τις χθεσινές απώλειές της (-1,2%), με την ισοτιμία του νομίσματος να κυμαίνεται στην π[εριοχή των 5,9437 λιρών ανά δολάριο. 

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ύστερα από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της, ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, στο 24%, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Eρευνα των FT αποκάλυψε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η κεντρική τράπεζα ενισχύει τα αποθέματά της με βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τους φόβους αναλυτών και επενδυτών ότι η χώρα υπερεκτιμά την ικανότητά της να αμυνθεί σε μία νέα κρίση του εγχώριου νομίσματος.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, στις αρχές Απριλίου, ήταν 28,7 δισ. δολάρια. Οι υπολογισμοί, όμως της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας έδειξαν, προ ημερών, ότι αυτό το ποσό ενισχύθηκε χάρη στην ασυνήθιστη αύξηση της χρήσης βραχυπρόθεσμων δανείων, ή swap, από τις 25 Μαρτίου. Εξαιρουμένων των swaps, το σύνολο ήταν λιγότερο από 16 δισ. δολάρια. Στην τελευταία μέτρηση, εξαιρουμένων των swaps, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας υποχώρησαν στα 14,9 δισ. δολάρια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Financial Times, πριν από μία εβδομάδα, η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της γειτονικής χώρας, αναγνώρισε, για πρώτη φορά δημοσίως, ότι η χρήση των swap «ίσως έχει επίπτωση στα μεγέθη των αποθεμάτων», αλλά σημείωσε ότι η μέθοδός της για τον υπολογισμό τους «είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή πρακτική».