Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες, Τρίτη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόταση επί του σχεδίου του «Μακροχρόνιου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος» (ΜΜΑΕΙ) που αφορά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η πρόταση είχε προκοινοποιηθεί για έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας συνοδεύονται από έντονο προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού. Υπάρχει η ανησυχία ότι η αγορά μπορεί να μην στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα για την προσέλκυση επενδύσεων που θα διασφαλίσουν ένα μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ικανό να καλύψει τη ζήτηση με επαρκές επίπεδο αξιοπιστίας.
  • Αρκετά κράτη-μέλη εφαρμόζουν ήδη παρόμοιους μηχανισμούς, μέσω δημοπράτησης «Δικαιωμάτων Αξιοπιστίας» (Reliability Options), που επιτρέπουν την ομαλή διαθεσιμότητα ισχύος στο σύστημα από τους παρόχους. Ζητούμενο είναι μια διαδικασία καθορισμού του ποσού της ισχύος που απαιτείται ώστε να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια για την ικανοποίηση της ζήτησης, ειδικά στις περιόδους αιχμής και να διασφαλίζεται ένα αποδεκτό επίπεδο αξιοπιστίας του συστήματος.
  • Μέσω του ΜΜΑΕΙ προσφέρεται κάλυψη κινδύνου για τους προμηθευτές από τυχόν υψηλές τιμές της αγοράς σε περιόδους έλλειψης διαθεσιμότητας ισχύος και κατ' επέκταση έμμεση προστασία για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, μέσω της υποχρέωσης φυσικής παράδοσης της ισχύος, εξασφαλίζεται με όρους αγοράς η μακρόχρονη επάρκεια ισχύος του συστήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση, η αποζημίωση καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο στα 65.000 ευρώ ανά μεγαβάτ το χρόνο με διαφοροποίηση μεταξύ παλιών και νέων μονάδων, όπως επίσης και για τις παλιές μονάδες στις οποίες γίνονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Στο μηχανισμό εκτός από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές) θα μπορεί να συμμετάσχουν επίσης καταναλωτές μέσω μείωσης της ζήτησης καθώς και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και εισαγωγές. Σε περίπτωση ισοδυναμίας των προσφορών θα δίνεται προτεραιότητα στις ενεργειακές πηγές με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων (ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, απόκριση ζήτησης, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και λιγνίτης).

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 14:00.