Στο ράλι των ελληνικών ομολόγων αναφέρονται με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτεί το «comeback» της χώρας μετά την βαθύτατη κρίση, στην οποία βυθίστηκε πριν από δέκα χρόνια.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας περιλαμβάνει πάντως και σχόλια αναλυτών που αναφέρουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι τόσο δυναμική όσο πολλοί ήλπιζαν και προειδοποιούν πως αν δεν διευρύνει την φορολογική βάση θα παγιδευθεί σε ένα περιβάλλον υψηλού χρέους και ασθενικής ανάπτυξης, γεγονός που θα επιτρέπει στους πιστωτές να παρεμβαίνουν στα οικονομικά για πολύ ακόμη. 

Οι FT θυμίζουν ότι η απόδοση του 10ετους κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2005, καθώς και ότι τον περασμένο μήνα είχε μία άκρως επιτυχημένη έκδοση 10ετους ομολόγου, στην οποία οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ. 

Η χώρα έχει μπει σε περίοδο ανάπτυξης, με ρυθμούς υψηλότερους από εκείνους των άλλων μελών της Ευρωζώνης, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ενώ προσθέτει ότι στο ράλι των ελληνικών ομολόγων συμβάλλει και η προοπτική πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ.

Ωστόσο σημειώνει ότι επιμένουν και οι αμφιβολίες για την Ελλάδα, επικαλούμενη σημείωμα της Oxford Economics. «Η οικονομία έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη, αλλά αυτή δεν είναι τόσο δυναμική όσο ήλπιζαν» αναφέρει το σημείωμα και προειδοποιεί: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας και να επεκτείνει αισθητά την φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε ένα περιβάλλον υψηλού χρέους/ χαμηλής ανάπτυξης». 

Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει η Oxford Economics, «σχεδόν εγγυάται ότι οι επίσημοι πιστωτές θα εξακολουθούν να έχουν υπό στενό έλεγχο τις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδας».

(πηγή: naftemporiki.gr)