Οι παγετώνες του πλανήτη έχουν απολέσει πάνω από 9.600 δισ. τόνους πάγου από το 1961, γεγονός που έχει αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν τρία εκατοστά. Οι παγετώνες της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και άλλων περιοχών του πλανήτη, που λιώνουν σταδιακά, λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, συμβάλλουν κατά 25% -30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων.

 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» και ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 19.000 παγετώνες, υπολογίζει ότι άνω των 9.600 δισ. τόνων πάγου χάθηκαν στη χρονική περίοδο 1961-2016, αυξάνοντας, συνολικά, κατά 27 χιλιοστά τα επίπεδα των θαλασσών.

Οι παγετώνες καλύπτουν, σήμερα, έκταση περίπου 706.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατέχουν συνολικό όγκο πάγου, 170.000 κυβικών χιλιομέτρων.

Η ετήσια απώλεια των πάγων τους εκτιμάται σε περίπου 335 δισ. τόνους, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε άνοδο των υδάτων κατά σχεδόν ένα χιλιοστό ετησίως, με την αμερικανική NASA να υπολογίζει ότι η στάθμη των θαλασσών ανέρχεται κατά περίπου τρία χιλιοστά το χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στους παγετώνες, Μίκαελ Ζεμπ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη απώλεια πάγων διαχρονικά έχει συμβεί σε παγετώνες της Αλάσκας και ακολουθούν εκείνοι της Παταγονίας στη Νότια Αμερική, καθώς και στις αρκτικές περιοχές.

Σημαντικές απώλειες είχαν επίσης οι παγετώνες των Ευρωπαϊκών Άλπεων, του Καυκάσου και της Νέας Ζηλανδίας, όμως χάρη στη σχετικά περιορισμένη έκταση τους έπαιξαν μικρό μόνο ρόλο στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουμε περίπου τριπλάσιο όγκο πάγου από αυτόν που βρίσκεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Αλπεις», δήλωσε ο Ζεμπ, ο οποίος εκτίμησε ότι μερικοί παγετώνες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους θα έχουν εξαφανιστεί τελείως έως το 2100.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, στο περιοδικό «Nature Climate Change», κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι παγετώνες του πλανήτη είναι στην εποχή μας, οι μικρότεροι σε έκταση στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας.