Ανέκαμψαν τον Μάρτιο οι κινεζικές εξαγωγές, αν και οι εισαγωγές υποχώρησαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τα στοιχεία να σκιαγραφούν μία μεικτή εικόνα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να λειτουργούν ως «αγκάθι», στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, που φαίνεται να βρίσκονται στην τελική ευθεία. 

Αν και η ανάκαμψη των εξαγωγών αποκαλύπτει την «ανθεκτικότητα» του δράκου, η διαρκής συρρίκνωση των εισαγωγών διατηρεί στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επιβράδυνσή του. Φουσκώνει δε το εμπορικό πλεόνασμά του, το οποίο και αποτελεί σημείο τριβής όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν άλμα 14,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 7,3% και ύστερα από της βουτιά τους κατά 20,8% τον Φεβρουάριο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 7,6%, έναντι εκτιμήσεων για πολύ μικρότερη πτώση της τάξης του 1,3% και ύστερα από πτώση 5,2% τον Φεβρουάριο. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας έναντι των υπολοίπων χωρών του πλανήτη εκτινάχθηκε έτσι στα 32,64 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για διαμόρφωσή του στα 7,05 δισ.