Τα Ρομπότ -Ξενοδοχοϋπάλληλοι " Έφαγαν" την Πρώτη Κρυάδα- Το Πρώτο Ρομποτικό Ξενοδοχείο στον Κόσμο τα...Απέλυσε (video)

Τα Ρομπότ -Ξενοδοχοϋπάλληλοι  Έφαγαν την Πρώτη Κρυάδα- Το Πρώτο Ρομποτικό Ξενοδοχείο στον Κόσμο τα...Απέλυσε (video)
energia.gr
Τετ, 3 Απριλίου 2019 - 17:00

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε τo πρώτο στον κόσμο ρομποτικό ξενοδοχείο, που είχε ανοίξει το 2015 στην Ιαπωνία, καθώς μπορεί να κέρδισε μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, τώρα, όμως, αναγκάζεται να...απολύσει μεγάλο τμήμα του ρομποτικού δυναμικού του και να το αντικαταστήσει με απλούς...καθημερινούς ανθρώπους, επειδή οι πελάτες απογοητεύτηκαν από τις υπηρεσίες των ρομπότ - υπαλλήλων του. 

Το Ξενοδοχείο Henn na, ελληνιστί «Το Παράξενο Ξενοδοχείο», άρχισε να λειτουργεί το 2015. Aπό τη στιγμή που έμπαινε ο πελάτης μέσα, δύσκολα συναντούσε άνθρωπο. Στη ρεσεψιόν τον υποδεχόταν ένα ρομπότ που έκανε το «τσεκ ιν» και του έδινε το κλειδί του δωματίου, στο οποίο τον οδηγούσε ένα άλλο ρομπότ, που κρατούσε και τη βαλίτσα του.

Tο δωμάτιο φυσικά μόλις είχε καθαρισθεί από ρομπότ, στο μπαρ του ξενοδοχείου ένα άλλο ρομπότ έφτιαχνε και σερβίριζε τα κοκτέιλ, κάποιο άλλο χόρευε και πάει λέγοντας.

Η εταιρεία Huis Ten Bosch που ήλεγχε το ξενοδοχείο, πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό θα μείωνε το κόστος λειτουργίας της και θα συμβάδιζε με το πνεύμα της εποχής. Αλλά στην πράξη τα πράγματα πήγαν μάλλον στραβά, όπως επισημαίνει ο Economist. Ο ρομποτικός ρεσεψιονίστ δυσκολευόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις των πελατών, ο ρομποτικός γκρουμ αδυνατούσε να βγει από το ξενοδοχείο ή να ανέβει σκάλες για να εξυπηρετήσει τους πελάτες με τις αποσκευές τους, ακόμη και η ρομποτική χορεύτρια κάποια στιγμή χάλασε…

Τελικά, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αυξήσουν το προσωπικό τους, όχι μόνο για να εξυπηρετούν πια και άνθρωποι εργαζόμενοι τους πελάτες, αλλά επίσης για να βοηθούν και να επισκευάζουν τα ρομπότ. Κάπως έτσι, το ξενοδοχείο αποφάσισε να «απολύσει» περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 243 ρομπότ του.

Η Αγιάκο Ματσούο, εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το ιαπωνικό «Παράξενο Ξενοδοχείο», συνεχίζει να πιστεύει ότι το μέλλον των ξενοδοχείων δεν θα αποκλείει τη χρήση ρομπότ, όμως δεν παύει, μετά το πάθημα, να έμαθε και το μάθημα. Όπως δήλωσε, «είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τις υπηρεσίες που εκτελούν τα ρομπότ, από εκείνες που εκτελούν οι άνθρωποι». Όθεν μεθερμηνευόμενο...το μέλλον θα είναι «υβριδικό».

Τα ρομπότ δεν μπορούν ακόμη να μαντέψουν τι θέλουν οι πελάτες και να τους δώσουν την κατάλληλη απάντηση όπως ένας άνθρωπος. Όμως έχουν ικανότητες που δεν έχουν ούτε οι πιο μορφωμένοι και έμπειροι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως να απαντούν στους πελάτες σε δεκάδες γλώσσες. Το συμπέρασμα είναι ότι μόνα τους τα ρομπότ δεν μπορούν να «τρέξουν» ένα ξενοδοχείο, αλλά στο μέλλον θα αυξήσουν την παρουσία τους στον ξενοδοχειακό και γενικότερα στον τουριστικό κλάδο.