Θ. Θεοδωρόπουλος: Από τη Λαϊκή Τράπεζα… Αντιπρόεδρος στην Energy Bank του Κατάρ

Θ. Θεοδωρόπουλος: Από τη Λαϊκή Τράπεζα… Αντιπρόεδρος στην Energy Bank του Κατάρ
της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Τρι, 26 Μαρτίου 2019 - 15:57

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος θα είναι ο αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της  Energy Bank, της τράπεζας που εγκαινιάζει το Κατάρ μέχρι τέλος του χρόνου, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 10 δισ. δολαρίων το οποίο στόχος είναι να φτάσει τα 23 δισ. ευρώ το 2023.

Στόχος της τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση έργων υδρογονανθράκων σε ολόκληρο τον κόσμο, μια κίνηση που αποσκοπεί να καταστήσει την Ντόχα κορυφαίο «παίκτη» την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ποιος είναι ο κ. Θ. Θεοδωρόπουλος
Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος ήταν μέχρι το 2004 υψηλόβαθμο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας και από τότε, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού ενέργειας του Κατάρ Χαμάτ Αλατίγια, του έγινε πρόταση να αναλάβει τη Διεύθυνση του budgeting και reporting της Qatar Petrochemical προκειμένου να προετοιμαστεί για εισαγωγή στο χρηματιστήριο (IPO).

Η ανέλιξή του ήταν συνεχής και τα τελευταία 14 χρόνια «εκπροσωπεί» τα ενεργειακά συμφέροντα του εμιράτου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα είναι ο CEO της Powerglobe, της εταιρείας της Qatar που ιδρύθηκε στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου του 2018, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων της Qatar Petroleum και της Qatar Power στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στα projects παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος έχει την ευθύνη για την επέκταση στην Ελλάδα και, εκτός από CEO της Powerglobe, είναι  επικεφαλής και της QCIP -με έδρα σε Λονδίνο και Aθήνα-, που διαθέτει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από τη PAE, πραγματοποιώντας εισαγωγές καταριανού LNG από το λιμάνι του Ras Laffan με προορισμό τη Pεβυθούσα.

Τα σχέδια για την Energy Bank
Η νέα τράπεζα, η Energy Bank, θα λειτουργεί μέσω γραφείων αντιπροσώπων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα ειδικεύεται στη χρηματοδότηση σχεδίων που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα πετροχημικά και την ανανεώσιμη ενέργεια. Θα προσφέρει ανταγωνιστικά και καινοτόμα προϊόντα, εταιρική χρηματοδότηση και χρηματοδότηση έργων, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Όπως δήλωσε ο Khaled bin Ahmed al-Suwaidi, πρόεδρός της, στο Reuters  «η  τράπεζα θα ενισχύσει τη σταθερή οικονομική θέση του Κατάρ και θα μας καταστήσει ένα σημαντικό παράγοντα-κλειδί στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή, καταλυτικό παράγοντα ανάπτυξης του περιφερειακού ενεργειακού τομέα και παράγοντα ενεργειακής καινοτομίας».

Η ίδρυση της τράπεζας έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία το Κατάρ επεκτείνει την ετήσια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 40%, σε 110 εκατ. τόνους μέχρι το 2024.

(πηγή: mononews.gr)