Σε Πράσινο Μονοπάτι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Σε Πράσινο Μονοπάτι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Μαρτίου 2019 - 17:08

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) έχει αρχίσει να αντισταθμίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ίδιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων γραφείων και των αεροπορικών πτήσεων, αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα από ένα τουρκικό έργο ανανεώσιμης ενέργειας, που είχε χρηματοδοτήσει σε πρωθύστερο χρόνο, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα.

«Ύστερα από έξι χρόνια αντιστάθμισης των εκπομπών ρύπων, που προέκυψαν από τις ετήσιες συναντήσεις της τράπεζας, η ΕBRD έχει πλέον αντισταθμίσει τις εκπομπές CO2 από τα κεντρικά γραφεία της, στο Λονδίνο και από περισσότερα των 40 περιφερειακών υποκαταστημάτων της, καθώς και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από τα ταξίδια που πραγματοποίησαν στελέχη της Τράπεζας κατά τη διάρκεια του 2017», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, για να αντισταθμιστούν αυτές οι εκπομπές, η ΕBRD αγόρασε πιστώσεις άνθρακα από ένα πιστοποιημένο με «Gold Standard», έργο ανανεώσιμης ενέργειας στην Τουρκία, το αιολικό πάρκο ισχύος 77 μεγαβάτ στο Eντιντσίκ.

Το αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη νότια ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, στην περιοχή Μπαντιρμλά της επαρχίας Μπαλικεσίρ, της Τουρκίας και χρηματοδοτείται από την Isbank, μια τοπική τράπεζα, που χρηματοδοτείται μέσω της πιστωτικής γραμμής της ΕBRD για μεσαίου μεγέθους έργα αειφόρου ενέργειας στην Τουρκία, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, τον Δεκέμβριο του 2018, η ΕBRD ήταν μια από τις εννέα πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης οι οποίες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν σε έξι βασικούς τομείς, προκειμένου για να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους, με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, του 2015. 

Η ΕBRD παρέχει χρηματοδοτήσεις για έργα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και έχει εκταμιεύσει άνω των 26 δισ. ευρώ για έργα που προάγουν την αειφόρο ενέργεια και τη χρήση των φυσικών πόρων, από το 2006 και εντεύθεν.