Το Μεξικό στο Δρόμο της Αιολικής Ενέργειας -Προβλέπεται η Δημιουργία 35.000 Νέων Θέσεων Εργασίας στον Τομέα

Το Μεξικό στο Δρόμο της Αιολικής Ενέργειας -Προβλέπεται η Δημιουργία 35.000 Νέων Θέσεων Εργασίας στον Τομέα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Μαρτίου 2019 - 13:24

Ο κόσμος αλλάζει ενεργειακή σελίδα με ολοένα πιο γοργά βήματα. Η επέλαση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι αδιαμφισβήτηση. 

Το νέο κεφάλαιο της ενεργειακής μετάβασης γράφεται στο Μεξικό όπου ο πρόεδρος της εγχώριας Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Λεοπόλντο Ροντρίγκεζ Ολίβε εκτιμά ότι στα τέλη του 2025 θα έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 35.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα, εάν επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού της εγκατεστημένης δυναμικότητας στη λατινοαμερικανική χώρα.

Σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η τεχνολογία αιολικής ενέργειας δεν αντικαθιστά, απλά, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά συμβάλλει, επίσης, στην ανεξαρτησία και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Εκτός από τα οφέλη της ανάπτυξης της τεχνολογίας αιολικής ενέργειας, από την άποψη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ως εκ τούτου, της κλιματικής αλλαγής, η τεχνολογική διαφοροποίηση και ο τρόπος που παράγεται από έναν πόρο που είναι διαθέσιμος στη χώρα συμβάλλει στην αυτονομία και την ενεργειακή ασφάλεια και δημιουργεί θέσεις εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ροντρίγκεζ.

Ο κ. Ροντρίγκεζ εξήγησε ότι υπάρχουν, σήμερα, εν λειτουργία έργα σε 13 επαρχίες του Μεξικού. Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, στη χώρα των 129 εκατομμυρίων ανθρώπων, ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, με ένα έργο στον ισθμό του Τεχουαντεπέκ της Οαχάκα, και βαίνει ανοδικά, έκτοτε.

«Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε αναπτύξει έργα σε 18 διαφορετικές επαρχίες και οι περιοχές που έχουν, αναμφίβολα, το μεγαλύτερο δυναμικό είναι οι βορειοανατολικές, οι νότιες και ορισμένες στο κεντρικό Μεξικό», πρόσθεσε ο κ. Ροντρίγκεζ, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, για την προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων.

Το 2013 η αιολική ενέργεια αναλογούσε στο 2,5% της παραγωγής ενέργειας στο Μεξικό. Σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένες περίπου 2.500 ανεμογεννήτριες σε όλη την επικράτεια της χώρας, με αυξητική τάση που τα τελευταία χρόνια έχει, όμως, επισκιαστεί από την εκρηκτική άνοδο της ηλιακής ενέργειας.