Η Δεινή Θέση της ΔΕΗ Πίσω από το Ψαλίδι στις Εκπτώσεις για τους Συνεπείς Πελάτες της

Η Δεινή Θέση της ΔΕΗ Πίσω από το Ψαλίδι στις Εκπτώσεις για τους Συνεπείς Πελάτες της
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 20 Μαρτίου 2019 - 18:19

Με την ΔΕΗ να διατηρεί αμετάβλητα τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, σημειώνοντας πως προχώρησε σε αυτή την απόφαση «παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και της τιμής των Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2» και τον Υπουργό ΠΕΝ

 Γιώργο Σταθάκη να αποκλείει, για ακόμη μία φορά, το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, υπογραμμίζοντας πως «η ΔΕΗ αποφασίζει για τις εκπτώσεις, είναι 100% δική της απόφαση, δεν αφορά την κυβέρνηση», εγείρεται ένα μείζον θέμα για την Επιχείρηση. Η δυσχερής οικονομική θέση της και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.  Υπό αυτό το πρίσμα, η προ ημερών προπληρωμή προς τη ΔΕΗ, από το Δημόσιο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τρέχοντος έτους, ύψους 550 εκατ. ευρώ, απετέλεσε θεόσταλτο δώρο για την Επιχείρηση, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς τον επόμενο μήνα πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο, λήξεως Απριλίου 2019, ύψους 350 εκατ. ευρώ -κάτι που διασφαλίζει η πρόσφατη εξέλιξη.

Έτσι, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να μειώσει στο 10% την έκπτωση του 15% προς τους συνεπείς πελάτες της – υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια καταναλωτές-  αλλά και την έκπτωση προπληρωμής, από 6% στο 4%, από 1ης Απριλίου.

Η μείωση της έκπτωσης συνέπειας αποτελεί στην ουσία, μια πράξη «απελπισίας» της Επιχείρησης η οποία πρέπει να εξεύρει τρόπους για να ενισχύσει τα έσοδά της, σε μια περίοδο κατά την οποία, η ραγδαία αύξηση του κόστους στην αγορά χονδρικής, υποχρέωσε τη διοίκησή της να ζητά επιμόνως την καθιέρωση ρήτρας CO2, ή ρήτρα οριακής τιμής συστήματος, προκειμένου να ελαττώσει την πίεση που δέχεται.

Η απόφαση για τη μείωση των εκπτώσεων, λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2018, αντικατοπτρίζει τη δυσμενή εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της έναντι του 2017, αλλά της περιόδου Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018, με την  ΔΕΗ να εμφανίζει ζημίες 299,5 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξημένες σε ποσοστό 12,8%.

Πέραν αυτών των προβλημάτων η ΔΕΗ αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα με την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών από πελάτες της, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης είχε δηλώσει «προφητικά», τον περασμένο Ιούνιο ότι  «η πορεία της είσπραξης των οφειλών θα καθορίσει το αν τελικά θα διατηρηθεί η έκπτωση του 15% για τους συνεπείς καταναλωτές».