Τη Ματαίωση της Προγραμματισμένης για τον Απρίλιο Συνάντησής του Πρότεινε ο OPEC

Τη Ματαίωση της Προγραμματισμένης για τον Απρίλιο Συνάντησής του Πρότεινε ο OPEC
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2019 - 10:28

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC), στην οποία συμμετέχουν οι χώρες μέλη του OPEC και ορισμένες χώρες εκτός καρτέλ που εφαρμόζουν τη συμφωνία για περικοπή της πετρελαϊκής τους παραγωγής, συνέστησε την ακύρωση της έκτακτης συνάντησής της που ήταν προγραμματισμένη για τις 17-18 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα ο OPEC, «Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα θεμελιώδη της αγοράς είναι απίθανο να αλλάξουν ουσιαστικά κατά τους επόμενους δύο μήνες, η JMMC υιοθέτησε τη σύσταση να αναβληθεί η υπουργική συνάντηση του Απρίλιο και αντί αυτής, να προγραμματίσει μια συνεδρίαση της JMMC το Μάιο, πριν από τη Σύνοδο του OPEC στις 25 Ιουνίου, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους στόχους της πετρελαϊκής παραγωγής για το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

Η επόμενη συνάντηση της JMMC έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί το Μάιο στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά τη συνάντηση της JMMC που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη γεωπολιτικούς και μακροοικονομικούς λόγους, διαπιστώθηκε ότι μια συνάντηση τον Απρίλιο προκειμένου να αποφασιστεί μία επέκταση της συμφωνίας περικοπής της πετρελαϊκής παραγωγής θα ήταν πρόωρη.

Οι χώρες εντός και εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία για πλαφόν της παραγωγής τους αναμένεται να συζητήσουν, στις 25-26 Ιουνίου στη Βιέννη, εάν οι μειώσεις της τάξης των 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως που εφαρμόζουν θα επεκταθούν και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βιέννη στις 6-7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι χώρες του OPEC, αλλά και οι εκτός καρτέλ σύμμαχοί τους -με κύρια τη Ρωσία- συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου.

Η JMMC διεύρυνε επίσης τον αριθμό των μελών της, προσθέτοντας στη σύνθεσή της εκπροσώπους του Ιράκ, του Καζακστάν και της Νιγηρίας.