Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν αφαίρεσε από τον γιο και διάδοχό του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σειρά αρμοδιοτήτων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις σοβαρών διαφωνιών στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας.

Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προσθέτοντας ότι ο 83χρονος μονάρχης ανακοίνωσε την απόφασή του σε ομάδα κορυφαίων υπουργών του, την περασμένη εβδομάδα.

Το τελευταίο διάστημα αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένταση στις σχέσεις μεταξύ πατέρα και γιου, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι. Το φρικτό τέλος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη κηλίδωσε τη διεθνή εικόνα της Σαουδικής Αραβίας και έφερε σε δυσχερή θέση τον μέχρι χθες παντοδύναμο πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος ενοχοποιήθηκε από πολλές πλευρές ως ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανερχόμενο αστέρι στον οίκο των Σαούντ είναι ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του βασιλιά, ο Μουσαέντ αλ Αϊμπάν. Με σπουδές στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αϊμπάν ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλμάν φέρεται ότι του ανέθεσε, επίσης, τη γενική ευθύνη για την έγκριση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό, αφαιρώντας αυτή την αρμοδιότητα από τον γιο του.

Επιπλέον, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ απείχε, πάντα σύμφωνα με τον Guardian, από σειρά κυβερνητικών συσκέψεων ανωτάτου επιπέδου στο Ριάντ, όπως και από σημαντικές συναντήσεις με εξέχοντες ξένους προσκεκλημένους, όπως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε δημιουργήσει ειδική ομάδα έμπιστων συνεργατών για την παρακολούθηση, τη σύλληψη και τον βασανισμό αντιφρονούντων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε μετά την ανάδειξή του σε διάδοχο, το 2017. Η λεγόμενη «Σαουδαραβική Ομάδα Ταχείας Επέμβασης» φέρεται να έχει οργανώσει πολλές απαγωγές αντιφρονούντων από το εξωτερικό, ενώ κορυφαία μέλη της έχουν καταγγελθεί ότι πρωταγωνίστησαν στην εκτέλεση του Κασόγκι.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)