Τον Απρίλιο ολοκληρώνεται η διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή «Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη»

Τον Απρίλιο ολοκληρώνεται η διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή «Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη»
energia.gr
Δευ, 18 Μαρτίου 2019 - 16:56

Τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή «Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, στο συνέδριο «Η Θεσσαλία κόμβος Μεταφορών – Ο ρόλος των Μέσων σταθερής τροχιάς ως πυλώνας ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Βούρδα, η γραμμή έχει ήδη δοθεί σε κυκλοφορία και εκκρεμεί η ενεργοποίηση των συστημάτων τηλεδιοίκησης στις αρχές Απριλίου.

Στο ίδιο συνέδριο, ο γ.γ. του υπουργείου εξήγγειλε ότι ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ θα δρομολογήσουν, άμεσα, την εκπόνηση μελέτης για την μεταφορά του εμπορευματικού κέντρου από την σημερινή θέση του σε άλλη τοποθεσία, έξω από το κέντρο της Λάρισας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η τοποθεσία «Κουλούρι», όπου υπάρχει διαθέσιμο ακίνητο έκτασης 300 στρεμμάτων, επιπλέον των 100 στρεμμάτων που ανήκουν στο δήμο.

Ο Κ. Βούρδας είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: 

"Με την συνολική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας – Λάρισας -Θεσσαλονίκης που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, βελτιώνεται ριζικά η ποιότητα εξυπηρέτησης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και των κατοίκων της.

Παράλληλα προωθούνται και τα δύο έργα που αφορούν στο εσωτερικό δίκτυο της Θεσσαλίας.  Πρώτον, το έργο Ηλεκτροκίνησης-Σηματοδότησης της γραμμής Πλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα που προχωρά σε συμβασιοποίηση μόλις εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και δεύτερον, το έργο Ηλεκτροκίνησης-Σηματοδότησης της γραμμής Λάρισα – Βόλος, με παράλληλη αλλαγή διέλευσης από τη ΒΙΠΕ Βόλου και όχι τη Νέα Ιωνία, που προκηρύσσεται αμέσως μετά την έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ τις επόμενες μέρες."