Στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital πωλήθηκε το δάνειο ύψους 53 εκατ. ευρώ της Eurobank προς τη Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων της οικογενείας Μάνεση. Πηγές που επικαλούνται γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας αναφέρουν ότι το discount του τιμήματος έναντι του οποίου το δάνειο περνά στον επενδυτή ξεπερνά το 50%

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ανοίγει ο δρόμος για συναινετική λύση στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η HIG, εκτός απρόοπτου, σχεδιάζει να «καθίσει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μαζί με τις άλλες τρεις πιστώτριες συστημικές τράπεζες και τους μετόχους της χαλυβουργίας προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν οφειλές συνολικού ύψους 315 εκατ. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν η HIG να αποκτήσει και άλλο μικρό κομμάτι εκ του συνολικού δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση η HIG, με δεδομένο το τίμημα που κατέβαλε για την αξίωση των 53 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει υψηλότατες αποδόσεις από οιαδήποτε συναινετική λύση.

H Χαλυβουργία Ελλάδος εφαρμόζοντας επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για να αντεπεξέλθει στη βαθιά κρίση του κλάδου –και κλείνοντας από το 2014 τη μία από τις δύο μονάδες παραγωγής της, αυτήν στον Ασπρόπυργο– έχει επιτύχει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της από 118 εκατ. το 2015 στα 170 εκατ. το 2017, οπότε και ενέγραψε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 8 εκατ. Για το 2018 κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι πωλήσεις της επιχείρησης αυξήθηκαν περαιτέρω, κατά περίπου 10% προς τα επίπεδα των 190 εκατ., υποβοηθούμενες και από τις εξαγωγές, αλλά χωρίς ανάλογη βελτίωση των λειτουργικών κερδών, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών αλλά και την υψηλότατη ενεργειακή επιβάρυνση.

Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος είναι ομολογιακό και καθώς έχει λήξει προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, με την Alpha Bank ως leader, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι των δανειακών απαιτήσεων, και κατέληξε στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού σε συμφωνία συναντίληψης (MoU) για την αναχρηματοδότηση. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα η Χαλυβουργία Ελλάδος κατέβαλε και καταβάλλει κανονικά τους τόκους των δανείων της. Ομως, νέες στρατηγικές επιλογές των τραπεζών, και ειδικότερα η απόφασή της Eurobank να περιορίσει δραστικά την έκθεσή της σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία είχε μειοψηφούσα έκθεση (όπως δανείου ύψους 65 εκατ. του ομίλου Σαρακάκη που πωλήθηκε προ τρίμηνου στην B2Holding), ανέστειλαν την υλοποίηση του MoU. Καθώς οι άλλες τράπεζες και κυρίως η Alpha Bank φέρονται να διαπιστώνουν την ύπαρξη αξίας στην επιχείρηση και να προκρίνουν αναδιάρθρωση του δανεισμού, μετά και την εν εξελίξει εδώ και μία τριετία ανάκαμψη της επιχείρησης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη HIG τώρα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιταχύνει τις εξελίξεις που «πάγωσαν» πέρυσι το καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πέντε εργοστάσια παραγωγής χάλυβα που ανήκουν σε τρεις επιχειρηματικούς ομίλους, τις οικογένειες Στασινόπουλου, Αγγελόπουλου και Μάνεση, γεγονός που για τα μεγέθη της αγοράς θεωρείται υπερβάλλουσα προσφορά. Από αυτά δουλεύουν πια μόνον τα τρία, τα δύο του ομίλου Στασινόπουλου και το ένα της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Η εξέλιξη έχει βελτιώσει την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης. Εάν ξεκινήσουν μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό ή το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης και η γραμμή 4 του μετρό και παράλληλα ενισχυθεί ουσιαστικά η οικοδομική δραστηριότητα, πιθανότατα ο κλάδος να ανακάμψει περαιτέρω εφόσον η προσφορά διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας. Σημειώνεται πως το 2007 η ζήτηση στην Ελλάδα για μπετοσίδερο, το σημαντικότερο προϊόν χάλυβα και δείκτη υγείας της δραστηριότητας της ευρύτερης αγοράς χάλυβα, άγγιζε τα 2,3 εκατομμύρια τόνους και το 2017 έκλεισε με την ελληνική αγορά να υπολογίζεται πως απορρόφησε μόλις 350.000 τόνους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")