Νέο επενδυτικό νόμο ψήφισε η Κίνα, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να στείλει το μήνυμα ότι ανοίγει τις τεράστιες αγορές της στον κόσμο, αλλά και να διευκολύνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. 

Το BBC κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «κλάδο ελαίας» από το Πεκίνο προς την Ουάσιγκτον, αν και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου σχολιάζουν πως ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πλήρως τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των ξένων εταιρειών να λειτουργούν χωρίς προσχώματα στην Κίνα. 

Ο νέος επενδυτικός νόμος πέρασε με ψήφους 2.929 υπέρ, οχτώ κατά και οχτώ αποχές. Θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι ψηφίστηκε τρεις μόλις μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση του προσχεδίου του, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η κινεζική πλευρά έδωσε αγώνα δρόμου για να ικανοποιήσει αμερικανικά αιτήματα. 

Ο νέος νόμος περιορίζει αισθητά τις διακρίσεις κατά των ξένων εταιρειών, που δραστηριοπιούνται στη χώρα, με το Αμερικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου να τον υποδέχεται ως μία «προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος» στην κινεζική οικονομία.