Ανησυχία και Αντιδράσεις για την Απόφαση της Ρώμης να Συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» του Πεκίνου

Ανησυχία και Αντιδράσεις για την Απόφαση της Ρώμης να Συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» του Πεκίνου
energia.gr
Τρι, 12 Μαρτίου 2019 - 17:51

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης το οποίο θα προβλέπει την ένταξη της Ρώμης στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, όπως αποκάλυψε προσφάτως η εφημερίδα Financial Times.

 

«Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ενόψει της επίσκεψης» του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ιταλία  φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα, ο Μικέλε Γκεράτσι, υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας.

Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», την οποία προωθεί τα τελευταία χρόνια ο Σι, έχει σκοπό η Κίνα να αποκτήσει θαλάσσιες και χερσαίες συνδέσεις με τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, χάρη σε ένα δίκτυο υποδομών που χονδρικά ακολουθεί την πορεία του προαιώνιου Δρόμου του Μεταξιού.

Πέραν της τόνωσης του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Σι επιδιώκει παράληλλα να αυξηθούν οι ανταλλαγές σε πεδία όπως αυτά της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα made in Italy προϊόντα θα έχουν περισσότερη επιτυχία σε όρους εξαγωγών στην Κίνα, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον πλανήτη» τόνισε ο Γκεράτσι. 

Η ιταλική οικονομία, για την οποία ο ΟΟΣΑ βλέπει ύφεση φέτος, πασχίζει να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, η Κίνα δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της να διεισδύσει περαιτέρω στην Ευρώπη και δή, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο ισχυρή μέχρι στιγμής είναι η παρουσία του Πεκίνου στα Βαλκάνια, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπως ομολόγησε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, o Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. 

Η απόφαση της Ιταλίας λαμβάνεται σε μία περίοδο κατά την οποία, όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά διεθνώς και ιδίως στις ΗΠΑ, εκφράζονται ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου. Το παράδειγμα των αμερικανικών ενεργειών κατά της Huawei είναι ενδεικτικό αυτών των ανησυχιών.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι ο Κινέζος πρόεδρος μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία, στα τέλη του μήνα, αναμένεται να επισκεφτεί τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με ζητούμενο μια συμφωνία για οριστικό τερματισμό των διμερών εμπορικών αντιπαραθέσεων.