Έμφαση στη Συνδεσιμότητα από τον Σχεδιαζόμενο Διάδρομο Συνδυασμένων Μεταφορών Μαύρης Θάλασσας - Κασπίας

Έμφαση στη Συνδεσιμότητα από τον Σχεδιαζόμενο Διάδρομο Συνδυασμένων Μεταφορών Μαύρης Θάλασσας - Κασπίας
energia.gr
Πεμ, 7 Μαρτίου 2019 - 17:41

Έμφαση στη συνδεσιμότητα, που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει το σχεδιαζόμενο έργο του "διαδρόμου" διατροπικών μεταφορών, το οποίο θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Κασπία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τέοντορ Μελεσκάνου.

Ο κ. Μελεσκάνου, υπογράμμισε, ότι το έργο που αφορά σε συνδυασμένες μεταφορές θα δώσει προστιθέμενη αξία στις υπάρχουσες υποδομές μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή και στον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τρεις πλευρές δίνουν βαρύτητα στην υλοποίηση του έργου με ταχείς ρυθμούς. Ο διάδρομος εμπορευματικών μεταφορών Μαύρης Θάλασσας - Κασπίας, έργο που ξεκίνησε από το Τουρκμενιστάν και τη Ρουμανία, έχει στόχο τη δημιουργία ενός διαδρόμου συνδυασμένων μεταφορών (ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών) μεταξύ της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, του νότιου Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας, τόνισε ο κ. Μελεσκάνου.

Ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ, εξήγησε, ότι ο διάδρομος αυτός βασίζεται "στη γεωγραφική συνέχεια της Ρουμανίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν, των υποδομών στους λιμένες της Κονστάντζα (Ρουμανία), του Πότι (Γεωργία), του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και του Τουρκμένμπασι (Τουρκμενιστάν), της άμεσης σύνδεσης μεταξώ των λιμένων της Κονστάντζα με τον Δούναβη και, συνεπώς, των υδάτινων "καναλιών" στην Ευρώπη, που είναι ευνοϊκά για τη μεταφορά αγαθών στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη". Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν, Ρασίν Μερέντοφ, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσει η χώρα για την βέλτιστη αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα των μεταφορών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμαντιάροφ, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (το τρέχον εξάμηνο) για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίτ Ζαλκαλιάνι μίλησε για την ενεργό συμμετοχή της χώρας του σε περιφερειακά έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της συνδεσιμότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε, επίσης, ότι, το συγκεκριμένο έργο θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Γεωργίας ως κόμβου μεταφορών και logistics.