Τον περασμένο Δεκέμβριο προκλήθηκε χάος στο αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, εξαιτίας δύο μη επανδρωμένα αεροσκαφών

Αρκετές πτήσεις τροποποιήθηκαν και περισσότεροι από 100.000 επιβάτες επωμίστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Πλέον, η πρόκληση για τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας είναι μεγάλη. Οι εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων ανησυχούν, οι πιλότοι των αεροσκαφών ανησυχούν.

Τα drones αποτελούν δυνητική απειλή, καθώς το μικρό μέγεθος, η ευελιξία στην κίνηση και η δυσκολία στον εντοπισμό, τα καθιστούν ένα δύσκολο εγχείρημα προς καταπολέμηση.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Λειτουργιών της Fraport Greece, Ηλίας Μαραγκάκης, σε ημερίδα της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης για την ασφάλεια, στην οποία χορηγός επικοινωνίας ήταν το metaforespress.gr, η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τη μη χρήση drone κοντά σε αεροδρόμια.

«Keep it away from the airport», θα αναφέρει το μήνυμα, ενώ σχετικές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και με την Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ παρήγγειλαν συστήματα στρατιωτικού τύπου για την απειλή των drones, ενώ στην Ολλανδία η Αστυνομία χρησιμοποιεί εκπαιδευμένους αετούς!

(από www.metaforespress.gr)