Η ΔΕΗ Αναζητεί Λύσεις για την Ενεργειακή Επάρκεια της Κρήτης- Στα Υπ' Όψιν η Πρόταση της Powerglobe του Κατάρ

Η ΔΕΗ Αναζητεί Λύσεις για την Ενεργειακή Επάρκεια της Κρήτης- Στα Υπ  Όψιν η Πρόταση της Powerglobe του Κατάρ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Φεβρουαρίου 2019 - 17:29

Συνάντηση με εκπροσώπους της  Powerglobe από το Κατάρ είχαν, την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, στελέχη της ΔΕΗ, με αντικείμενο την διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης μιας πλωτής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στην Κρήτη στο πλαίσιο της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας τπου νησιού, από το 2020 και έως ότου ολοκληρωθεί

η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη –Αττική, που εκτιμάται για τον Σεπτέμβριο του 2022. Όπως διέρρευσε από αξιόπιοστες πηγές της Επιχείρησης, η συνάντηση διήρκεσε επί τρίωρο και σε αυτήν συμμετείχαν στελέχη από τη Διεύθυνση Παραγωγής και Ανάπτυξης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση περιλάμβανε και ζήματα που αφορούν στο πλαίσιο εφαρμογής της λύσης που προτείνει η Powerglobe, αν τελικά αυτή προκριθεί, όπως τα θέματα αδειοδότησης, αλλά και το κατά πόσο η πλέον δόκιμη λύση θα ήταν να γίνει απευθείας σύμβαση της ΔΕΗ με τον νέο παραγωγό.

Θυμίζουμε πως η Powerglobe έχει προτείνει την κατασκευή πλωτής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που θα ενσωματώνει το σύνολο των υποδομών ενός παρόμοιου εργοστασίου, δηλαδή, αποθηκευτικό χώρο για το LNG, σύστημα αεριοποίησης, καθώς και τις ηλεκτρογεννήτριες που απαιτούνται. Το σχέδιο της εταιρείας του Κατάρ είναι να αγκυροβολήσει μία μονάδα με την απαιτούμενη ισχύ, ανοικτά του ΑΗΣ του Αθερινόλακκου, ώστε να αξιοποιεί το δίκτυο του ατμοηλεκτρικού σταθμού για την τροφοδοσία του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια. Το πλεονέκτημα της πλωτής μονάδας είναι, ότι δεν θα χρειάζονταν να επισυμβούν σημαντικές παρεμβάσεις στον ΑΗΣ, εκτός, πιθανώς, των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η διερεύνηση της πρότασης γίνεται στο πλαίσιο της κατάρτισης εναλλακτικών λύσεων που έχει ζητήσει η ΡΑΕ από την ΔΕΗ, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα επάρκειας ισχύος που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κρήτη, από τις αρχές του 2020, όταν θα λήξει η εξαίρεση των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων από την κοινοτική Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές και έως την τοποθέτηση και λειτουργία του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτη-Αττική.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Επιχείρησης, η ενδεικνυόμενη λύση για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, θα ήταν η διατήρηση, σε λειτουργία, των υφιστάμενων πετρελαϊκών μονάδων, με την υποβολή σχετικού αιτήματος για την παράταση του καθεστώτος παρέκκλισης που εκπνέει, κανονικά, τον Δεκέμβριο του 2019.

Ωστόσο, πρόσφατη απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, φανερώνει πως η Κομισιόν διάκειται αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, καθώς προβλέπεται πως η κατανάλωση ρεύματος στο νησί αναμένεται να αυξηθεί στα αμέσως προσεχή έτη, ακόμη και στην περίπτωση παράτασης, είναι πιθανό οι υφιστάμενες πετρελαϊκές μονάδες να μην μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε ενέργεια.
Υπό αυτό το πρίσμα μοιάζει πιο εφικτή η πρόταση της Powerglobe, καθώς το κόστος της θα κινείται στα ίδια επίπεδα, ή και χαμηλότερα από εκείνο των πετρελαϊκών σταθμών.

Μια άλλη εναλλακτική λύση που διερευνάται, είναι η μεταφορά στην Κρήτη, της μονάδας φυσικού αερίου ΗΡΩΝ 1. Όμως, με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί η εγκατάσταση της μονάδας, οι ιδιοκτήτες της ζητούν να υπογραφεί μακροχρόνιο συμβόλαιο, που να εκτείνεται χρονικά έως το τέλος της επόμενης 10ετίας, πυροδοτώντας, με αυτό τον τρόπο την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εκλάβει τη συμφωνία ως υπέχουσα de facto θέση κρατικής ενίσχυσης.