Η "Μεγάλη Ιδέα" της Άγκυρας Διέρχεται από την Ανάπτυξη της Ενέργειας

Η Μεγάλη Ιδέα της Άγκυρας Διέρχεται από την Ανάπτυξη της Ενέργειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Φεβρουαρίου 2019 - 16:12

Κατά 7.24% αναπτύχθηκε, το 2018, ο τομέας αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιας υπηρεσίας της χώρας. "Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Τουρκία, υπερβαίνει, σήμερα, τα 7.000 μεγαβάτ", σύμφωνα με τον Mουσταφά Σερντάρ Ατασεβέν, ο οποίος τόνισε πως η ανάπτυξη επεκτάθηκε και στον κλάδο παραγωγής εξοπλισμού αιολικής ενέργειας. "Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τουρκία έχει αποκτήσει επτά κατασκευαστές πύργων, τέσσερις κατασκευαστές στροβίλων, δύο, γεννητριών καθώς και δύο κατασκευαστές κιβωτίων ταχυτήτων", ανέφερε.

"Η Τουρκία διαθέτει πολλές δυνατότητες στον τομέα. Η επένδυση σε αυτή τη στρατηγική πηγή ενέργειας είναι σημαντική για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από εγχώριες πηγές", είπε.

Ο κ. Ατασεβέν κατέδειξε, ακόμη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή ως δυνητικές αγορές για την τουρκική αιολική βιομηχανία.

"Η Αφρική, ειδικότερα, διαθέτει  ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό και παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κόμβος, όσον αφορά στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε από την επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης πως ενεκρίθη ετήσια αύξηση δημοσίων δαπανών για τον εγχώριο ενεργειακό και μεταλλευτικό τομέα, ύψους 15,3% για το τρέχον έτος.

Η Τουρκία ενέκρινε ετήσια αύξηση 15,3% στις δημόσιες δαπάνες στους τομείς της ενέργειας και της εξορυκτικής βιομηχανίας το 2019, ανακοίνωσε σήμερα η επίσημη εφημερίδα της χώρας.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για το επενδυτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το 2019, η χώρα θα επενδύσει φέτος 9,81 δισ. λίρες Τουρκίας (σχεδόν 52 δισ. δολάρια ) για ενεργειακά και μεταλλευτικά έργα, σε σύγκριση με τα 8,51 δισ. λίρες το 2018.

Η χώρα θα κατανείμει ποσό περίπου 7.71 δις. λιρών για την εκτέλεση 104 έργων στον ενεργειακό τομέα της, ενώ σχεδιάζει να διοχετεύσει άλλες 2,10 δισ.  λίρες για 49 έργα στον μεταλλευτικό τομέα.

Η Turkish Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS) θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μερίδιο των δημόσιων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς η κυβέρνηση θα διαθέσει σχεδόν 3,70 δισ. λίρες για την ολοκλήρωση 15 υπό εξέλιξη και προγραμματισμένων έργων της εταιρείας, για το 2019.

Δεύτερη κατά σειρά, μετά την BOTAS, που θα επωφεληθεί από την αύξηση των επενδυτικών κονδυλίων στον κλάδο, είναι η Επιχείρηση Μεταφοράς Ενέργειας της Τουρκίας (TEIAS), η οποία αναμένεται να λάβει 1,99 δισ. λίρες για την εκτέλεση 31 έργων, το τρέχον έτος, ενώ θα ακολουθήσει η Κρατική Επιχείρηση Υδροηλεκτρικών Έργων, που προγραμματίζεται να γίνει αποδέκτης ποσού ύψους 1,12 δισ. λιρών για συνολικά, 11 πρότζεκτ.

Στον μεταλλευτικό τομέα, το μεγαλύτερο μερίδιο των δημόσιων επενδύσεων θα κατανεμηθεί στην Turkish Petroleum (1,26 δισ. λίρες) για τα 13 τρέχοντα και προγραμματισμένα έργα της εταιρείας, το 2019.

Η Γενική Διεύθυνση Μελετών και Ερευνών Ορυκτών (MTA) θα λάβει 315,49 εκατ. λίρες για τα 6 έργα της, ενώ στην Επιχείρηση Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (EUAS) της Τουρκίας, θα διατεθούν 168,26 εκατ. λίρες για οκτώ έργα.