Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 15/2, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια ίου πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τον οποίο η Gastrade σχεδιάζει να εγκαταστήσει ανοιχτά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αυτήν έδωσαν το «παρών» μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η Gastrade έχει ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή των υποδομών (όπως του θαλάσσιου και χερσαίου αγωγού) οι οποίες θα συνδέουν το πλωτό τέρμιναλ με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ. Τα προεπιλεγέντα σχήματα είναι 7, αποτελούμενα από κοινοπραξίες ελληνικών και διεθνών ομίλων.

Παράλληλα με το κατασκευαστικό σκέλος του έργου, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης του Market Test για τη δέσμευση χωρητικότητας στον σταθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα, ενώ -όπως και η πρώτη φάση- θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με βάση ως νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα εγκρίνει η ΡΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 36 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

Η πρώτη μη δεσμευηκή φάση του Market Test ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 31/12, καθώς υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που υπερκάλυψαν κατά 2,2 φορές τη δυναμικότητα του έργου. Πιο συγκεκριμένα, στη διαδικασία συμμετείχαν 20 εταιρείες, υποβάλλοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικών μέτρων / έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, με προορισμό τις αγορές της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης. Η τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης του σταθμού ανέρχεται σε 5,5 δισ. κυβ. μέτρα /έτος. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη διαδικασία καλύπτουν ευρύτατο φάσμα γεωγραφικής προέλευσης. Πέρα από την περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης, ενδιαφέρον εκδήλωσε και ένα σημαντικό μέρος των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.

Χρονοδιάγραμμα

Ο προγραμματισμός της Gastrade είναι το έργο να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το τερματικό LNG θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και, μέσω ενός συστήματος υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων, με σκοπό να αποτελέσει την τέταρτη «πύλη» εισαγωγής φυσητού αερίου στην χώρα μας και μια νέα «πύλη» εισόδου στις αγορές της ΝΑ. και Κεντρικής Ευρώπης. Έτσι, εκτιμάται πως θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ. Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, καθώς και των περιφερειακών και διευρωπαϊκών συστημάτων, ενώ θα ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.

Στο πλαίσιο της τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, το τερματικό θεωρείται «συγχρονισμένο» με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα.

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)