Κύπρος: Άλλα στο Παρασκήνιο, Άλλα στην Πράξη για Ταμείο Υδρογονανθράκων

Κύπρος: Άλλα στο Παρασκήνιο, Άλλα στην Πράξη για Ταμείο Υδρογονανθράκων
της Ελευθερίας Παϊζάνου
Σαβ, 16 Φεβρουαρίου 2019 - 16:35

Άλλα συμφώνησαν στο παρασκήνιο τα μεγάλα κόμματα για το Ταμείο Υδρογονανθράκων και άλλα έγιναν στην Ολομέλεια της Βουλής. Αντί τα νομοθετήματα να ψηφιστούν για να προλάβουν και τη συνάντηση που έχουν στις 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με στόχο να δοθούν τα ανάλογα πολιτικά μηνύματα, τελικά τα ανέβαλαν για να συζητηθούν σε δεκαπέντε μέρες.

Από τις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν φήμες πως θα ζητηθεί αναβολή της συζήτησης των νομοθετημάτων, ωστόσο, κατά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πείσθηκαν τα κόμματα να μην φέρουν καμία ένσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις άτυπες διαπραγματεύσεις των μεγάλων κομμάτων είχε αποφασιστεί πως θα ψηφίζονταν το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τη δημιουργία του Ταμείου. Παράλληλα, θα υιοθετούσαν τροπολογία η οποία θα αποσύνδεε τα έσοδα του Ταμείου με το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, τα χρήματα από το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιούνταν για τις μελλοντικές γενεές και δεν θα διοχετεύονταν για εξόφληση δημόσιου χρέους.

Παρόλο που η συγκεκριμένη εισήγηση περιλαμβανόταν στις τροπολογίες της Συμμαχίας και των Οικολόγων, ωστόσο στη συνεδρία του Σώματος την είχε προτείνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και είχε κυκλοφορήσει τροπολογία στην Ολομέλεια την υστάτη. Με τη συγκεκριμένη θέση συμφωνούσε το ΑΚΕΛ για πολιτικούς λόγους, το οποίο είχε έντονες επιφυλάξεις με τα νομοθετήματα. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη τροπολογία ικανοποιούσε το ΑΚΕΛ, το οποίο απαιτούσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τους Τουρκοκύπριους. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, συμφωνούσε και το ΔΗΚΟ καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα.

Η παρέμβαση του πρόεδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση για δεκαπέντε ημέρες λόγω των τροπολογιών των κομμάτων, άλλαξε τους σχεδιασμούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε την ψήφιση των νομοθετημάτων.  Τότε στη συζήτηση έπεσαν διάφορες εισηγήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, συμφώνησε με την αναβολή των 15 ημερών και πρότεινε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες να εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία, με την οποία συμφωνεί το 90% των βουλευτών. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι «καλύτερα να μείνουμε στην αναβολή των 15 ημερών και να μην περνούμε κομμάτι-κομμάτι του νομοσχεδίου». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συμφώνησε με την αναβολή, αλλά ζήτησε να μην κατατεθούν άλλες τροπολογίες, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. Επίσης διερωτήθηκε ποίος θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που θα δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατίας εάν εξεταστούν διαχωρισμένα τα νομοσχέδια από τις τροπολογίες. Είπε, επίσης, πως εάν το απαιτήσει η Κυβέρνηση, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή για να ψηφίσει τα νομοσχέδια.

 

(«Ο Φιλελεύθερος»)