Επίθεση εναντίον των ισχυρότερων εταίρων των ΗΠΑ στην Ευρώπη εξαπέλυσε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σημειώνοντας ότι επιδιώκουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις της χώρας του εναντίον του Ιράν

«Δυστυχώς, ορισμένοι εκ των συμμάχων μας, που παίζουν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, δεν είναι και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα, ηγούνται των προσπαθειών για τη δημιουργία μηχανισμών που θα σπάσουν τις κυρώσεις», δήλωσε ο Πενς από το βήμα διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στη Βαρσοβία.

Στη διάσκεψη, που συνδιοργανώνουν ΗΠΑ και Πολωνία, εκπροσωπούνται 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών. Αντίθετα, τη διάσκεψη μποϊκοτάρουν το Ιράν, το οποίο έκανε λόγο για «τσίρκο απελπισμένων», η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπούνται σε χαμηλό επίπεδο. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας δεν πήγαν στη Βαρσοβία, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε πριν από την κεντρική σύνοδο της χθεσινής ημέρας.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters για την ομιλία Πενς. «Θέλουμε να παροτρύνουμε το Ιράν προς θετικές δράσεις και όχι να το ωθήσουμε εκτός πυρηνικής συμφωνίας». Η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη επί προεδρίας Ομπάμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ οι Ευρωπαίοι και η Ρωσία προσπαθούν να τη διασώσουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που εκπροσώπησε τη χώρα του στη σύνοδο, έκανε λόγο για «ιστορικό σημείο καμπής», σημειώνοντας τη συμμετοχή αραβικών κρατών στη συμμαχία κατά του Ιράν. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ καυτηρίασε τις αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με «επιβράβευση της ισραηλινής κατοχής». Οι Παλαιστίνιοι είναι εξοργισμένοι με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση Τραμπ και δεν δέχονται πλέον μεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Πάντως, το Παλαιστινιακό αναμενόταν να συζητηθεί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, όπου ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Τραμπ, επρόκειτο να ενημερώσει για το αμερικανικό σχέδιο με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Μάικ Πενς και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνοδευόμενοι από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο για την εξέγερση εναντίον των ναζί στο εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας το 1943.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 15/02/2019)