Την Κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας στο Διάστημα Σχεδιάζει η Κίνα

Την Κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας στο Διάστημα Σχεδιάζει η Κίνα
energia.gr
Δευ, 18 Φεβρουαρίου 2019 - 07:52

Κινέζοι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει σχέδια για την κατασκευή και την εκτόξευση σε τροχιά ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού που θα μπορούσε να δεσμεύει τις ακτίνες του ήλιου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Κίνας

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το oilprice.com, η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει ένα πρώιμο πειραματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη του Τσονγκκίνγκ, σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald, που επικαλείται άρθρο στην κινεζική Science and Technology Daily.

Ο διαστημικός ηλιακός σταθμός, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να προσφέρει "μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας για τον άνθρωπο", σύμφωνα με τον Pang Zhihao, ερευνητή της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας.

Αυτή η τεχνολογία ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παράσχει αξιόπιστη ενέργεια για το 99% του χρόνου λειτουργίας του σταθμού και να έχει έξι φορές την ένταση των ηλιακών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν στη Γη, λέει ο Κινέζος επιστήμονας.

Η Κίνα θα ξεκινήσει με τη δρομολόγηση μικρών ηλιακών σταθμών μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ένα πιθανό επόμενο βήμα θα ήταν ένας σταθμός ισχύος άνω του 1 MW που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το 2030.

Η ενέργεια από το διαστημικό ηλιακό σταθμό θα μετατραπεί σε μικροκύματα ή ακτίνες λέιζερ που θα μεταφερθούν στη γη.

Ωστόσο, το έργο έχει δύο σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να αποτελέσει πρακτική λύση. Το ένα είναι το βάρος του διαστημικού ηλιακού σταθμού, που αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιο του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το άλλο είναι το πόσο ασφαλής θα ήταν η εκτόξευση των ακτίνων λέιζερ ή μικροκυμάτων που θα αποστέλλονται στη Γη.

Όπως σημειώνει το oilprice.com, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Ήλιου στο διάστημα.

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, γνωστό περισσότερο με τη συντετμημένη ονομασία Caltech, για παράδειγμα, έχει το Project Space Solar Power Project, το οποίο έχει διερευνήσει τη δυνατότητα χρήσης των υπερσύγχρονων, πτυσσόμενων, δισδιάστατων ενσωματωμένων στοιχείων. Το Caltech έχει αναπτύξει έναν πρωτότυπο μηχανισμό που συλλέγει το ηλιακό φως, το μετατρέπει σε ηλεκτρική ισχύ ραδιοσυχνοτήτων και στη συνέχεια μεταδίδει ασύρματα αυτή την ισχύ μέσω μιας κατευθυνόμενης ακτίνας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Caltech, "η συλλογή ηλιακής ενέργειας στο διάστημα και η μετάδοση της ενέργειας ασύρματα στη Γη μέσω των μικροκυμάτων επιτρέπει τη διαθεσιμότητα της γήινης ενέργειας χωρίς αυτή να επηρεάζεται από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας. Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να είναι συνεχώς διαθέσιμη οπουδήποτε στη Γη".