Στα Συρτάρια του ΥΠΕΝ η Περιβαλλοντική Μελέτη για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Στα Συρτάρια του ΥΠΕΝ η Περιβαλλοντική Μελέτη για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Κρήτη
energia.gr
Πεμ, 31 Ιανουαρίου 2019 - 19:16

H καθυστέρηση που παρατηρείται στο να διεκπαραιωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επέφερε το πάγωμα στις έρευνες υδρογονανθράκων

από την κοινοπραξία Total - ExxonMobil – ΕΛΠΕ, στα δύο θαλάσσια οικόπεδα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (worldenergynews), αν και η ΣΜΠΕ έχει αποσταλεί στο υπουργείο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η αρμόδια διεύθυνση δεν έχει, ακόμη, γνωμοδοτήσει, ώστε να μπορέσει ο Υπουργός να εκδόσει απόφαση και η μελέτη να διαβιβασθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Όπως συμβαίνει με όλες τις παραχωρήσεις που έχουν προηγηθεί, έτσι και για τα δύο οικόπεδα, ανοικτά της Κρήτης, η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη για τον Προσυμβατικό Έλεγχο που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπό αυτό το πρίσμα, έως ότου διαβιβασθεί η μελέτη, το ανώτατο δικαστήριο δεν μπορεί να εγκρίνει τα σχέδια σύμβασης μίσθωσης, που μονογράφηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου από το ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία και επομένως καθυστερεί η προώθησή τους προς κύρωση από την Βουλή.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία προσάρμοσε, στη συνέχεια, την τελική εκδοχή της μελέτης, στα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση. Μολονότι, έχει διαβιβασθεί στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, δεν έχει προχωρήσει, ακόμη, η σχετική διαδικασία.

Αντιθέτως, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο του Ιουνίου, έχει ήδη αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την έγκριση της σχετικής σύμβασης να εκτιμάται πως θα δοθεί έως και τα μέσα Φεβρουαρίου.

Για το συγκεκριμένο «οικόπεδο» επιλεγείσα, μέσω διενούς διαγωνισμού, αιτούσα εταιρεία, είναι η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Repsol.