Στρατηγική Συνεργασία Ρωσίας-Σερβίας για την Ειρηνική Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας

Στρατηγική Συνεργασία Ρωσίας-Σερβίας για την Ειρηνική Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 18 Ιανουαρίου 2019 - 19:50

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν Ρωσία και Σερβία, για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε η Ρωσική Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας, Rosatom.

Η συμφωνία που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κέντρου πυρηνικής επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η συμφωνία επιτρέπει, επίσης, τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η δημιουργία και η βελτίωση των υποδομών πυρηνικής ενέργειας της Σερβίας, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των ερευνητικών πυρηνικών αντιδραστήρων, η εφαρμογή τεχνολογιών ακτινοβολίας στη γεωργία και τη βιομηχανία, η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η επανεκπαίδευση ειδικών για την πυρηνική βιομηχανία , καθώς και την ανάπτυξη της πυρηνικής ιατρικής.

Ο κ. Αλεξέι Λικατσέφ, γενικός διευθυντής της Rosatom, υπέγραψε τη συμφωνία για λογαριασμό της ρωσικής πλευράς και ο Νέναντ Πόποβιτς, υπουργός αρμόδιος για την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, για λογαριασμό της σερβικής.