Μ. Παναγιωτάκης: "Η Πτολεμαΐδα 5 Θα Πάρει Άδεια Λειτουργίας - Ανέστρεψαν οι Ζημιές σε Μεγαλόπολη-Μελίτη"

Μ. Παναγιωτάκης: Η Πτολεμαΐδα 5 Θα Πάρει Άδεια Λειτουργίας - Ανέστρεψαν οι Ζημιές σε Μεγαλόπολη-Μελίτη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 18 Ιανουαρίου 2019 - 18:38

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν για την ΔΕΗ, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης της Επιχείρησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης

αποκάλυψε ότι, ύστερα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και παρά τις αρχικές αποτυχίες, η υπό κατασκευή, λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, θα εξασφαλίσει, με τη σειρά της, άδεια λειτουργίας.

«Τα πράγματα πηγαίνουν, μάλλον, κατ΄ ευχήν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα βρουν τη ΔΕΗ και πάλι πρωταγωνιστή, αν και όχι ως μονοπώλιο αλλά ως αναντικατάστατο παράγοντα για την αγορά και για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε, ακόμη, πως εξεδόθησαν τα επίσημα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, για τις μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης,  που βρίσκονται στη διαδικασία της πώλησης. Πιο συγκεκριμένα, ο. Παναγιωτάκης ανέφερε πως η Μεγαλόπολη έκλεισε στο μηδέν, έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η Μελίτη έκλεισε με ζημιές 0,9 εκατ. ευρώ, όταν στο γ’ τρίμηνο, πέρυσι, κατέγραφε ζημιές 5 εκατ..

«Τούτο σημαίνει για την Μεγαλόπολη ότι, με τις μειώσεις στα έξοδα προσωπικού, μέσω της εθελούσιας εξόδου, καθίσταται αυτομάτως κερδοφόρα αλλά και η Μελίτη γίνεται ελαφρώς κερδοφόρα. Και αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν οι παρεμβάσεις που θα κάνει ο ιδιώτης μετά και τα ΑΔΙ. Αυτό μας δημιουργεί μια αισιοδοξία. Γίνονται προσπάθειες στην ΕΕ για τα ΑΔΙ ώστε να γίνει οριστικό το notification. Εκτιμάται ότι τα θετικά αποτελέσματα στις μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης οφείλονται στην καλύτερη εκμετάλλευση των μονάδων καθώς και στις αυξημένες πωλήσεις. Που σημαίνει ότι όταν θα πάμε στο target model και θα έχουμε διμερή συμβόλαια το κόστος θα μειώνεται», κατέληξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος δε, στις φημολογούμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Παναγιωτάκης είπε, ευφυολογώντας, πως «όσο μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις, τόσο πιο κοντά θα πλησιάζουμε σε εκλογές» και συνέχισε: "Όταν αυξάνονται τα τιμολόγια των καταναλωτών, η ΔΕΗ εισπράττει όλο το ανάθεμα, αλλά όταν μειώνονται, τα εύσημα τα παίρνει η κυβέρνηση" - αν και τόνισε, επανειλλημένως, ότι οι σχέσεις της Επιχείρισης με το ΥΠΕΝ είναι άριστες (σ.σ. κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα και στη διάρκεια της παρουσίας των κ.κ. Παναγιωτάσκη και Σταθάκη στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ "Ενέργεια & Ανάπτυξη" τον προηγούμενο Νοέμβριο).

Ακόμη, σε ερώτηση του Energia.gr για το γεγονός ότι η ΔΕΗ μοιάζει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις για τις ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Ανδριώτης, απάντησε πως, η απουσία της ΔΕΗ από τον κλάδο δεν αποτελεί ευθύνη των διοικήσεών της, αλλά ήταν απότοκο πολιτικών αποφάσεων. "Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε την πλάτη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα και επωφελούνται από αυτόν", είπε χαρακτηριστικά.    

Ο κ. Ανδριώτης είπε, ακόμη, πως οι ΑΠΕ δεν έχουν ωριμάσει ακόμη σε σημείο ώστε να μπορούν να γίνουν ο πυλώνας του συστήματος της ηλεκτροπαραγωγής: "Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν να αποσύρουν τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς", ήταν τα ακριβή λόγια του. 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο, Ιωάννης Καλτσάς, χαιρετίζοντας την υπογραφή του δανείου, είπε ότι η σύμβαση  επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια φιλία της τράπεζας με την ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές αλλά και ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά τις πολύ καλύτερες στιγμές σε σχέση με αυτές που πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια.» Σημείωσε, ακόμη ότι η ΕΤΕπ στηρίζει συνολικά τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδος, χρηματοδοτώντας μία σειρά επενδύσεων στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό αλλά και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις διασυνδέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να παίξει καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια. "Δουλεύουμε για να διεκδικήσει η ΔΕΗ την θέση που της ανήκει στην Ελλάδα και την Ευρώπη", κατέληξε.