Μετεξεταστέα η Black Rock στα Ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής -Οι Επενδυτές Απαιτούν Δράση από τον Λάρι Φινκ

Μετεξεταστέα η Black Rock στα Ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής -Οι Επενδυτές Απαιτούν Δράση από τον Λάρι Φινκ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2019 - 18:26

Ο Λάρι Φινκ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Black Rock, μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο καλείται, από τους υπέρμαχους των «υπεύθυνων» επενδύσεων, να την υποχρεώσει να αντιμετωπίζει πιο αυστηρά τα ζητήματα που αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή, όταν συναλλάσσεται με τις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Κάθε χρόνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Black Rock επικοινωνεί, μέσω επιστολών που δίνονται στη δημοσιότητα, με τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών, την ώρα που η εταιρεία του προειδοποίησε ότι οι επενδυτές δεν μπορούν, πλέον, να αγνοούν το ρίσκο που εμπεριέχει για τα χαρτοφυλάκιά τους,  η κλιματική αλλαγή. Εν τούτοις, ορισμένοι από αυτούς τους υπέρμαχους των υπεύθυνων επενδύσεων κατηγόρησαν την Black Rock που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 6,4 τρισ. Δολαρίων,  ότι υστερεί σε σύγκριση με άλλους μεγάλους επενδυτές, όσον αφορά στην υποστήριξη των αποφάσεων που λαμβάνουν οι μέτοχοί τους για το κλίμα.

«Ο λόγος του μεγαλύτερου διαχειριστή στοιχείων ενεργητικού στον κόσμο, έχει μεγάλο ειδικό βάρος και η συμβολή του σε αυτό το αφήγημα είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε η Τζιν Μάρτινn, της ShareAction, ενός από τους 12 οργανισμούς εκστρατείας για το Κλίμα, που απέστειλαν την επιστολή προς τον κ. Φινκ. «Ωστόσο, ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι τα λόγια δεν συνοδεύονται από πράξεις», είπε, χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι υπογράφοντες την επιστολή προς τον κ. Φινκ παρέπεμψαν στην ανάλυση της ψηφορορίας στην οποία προέβησαν οι μέτοχοι του 50/50 Climate Project, μιας ομάδας που βοηθά τους θεσμικούς επενδυτές να συνεργαστούν με τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών για την Κλιματική Αλλαγή, ως απόδειξη ότι η Black Rock δεν επιδεικνύει τον ζήλο που θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Black Rock υποστήριξε μόλις ένα 23,1% των προτάσεων που σχετίζονται με το κλίμα, που υπέβαλλαν οι μέτοχοι των εταιρειών  πετρελαίου, φυσικού αερίου και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που είναι εισηγμένες στον δείκτη  S&P 500, στη διάρκεια των ετήσιων συναντήσεών τους, την άνοιξη του 2018, σύμφωνα με μια έκθεση του 50/50 Climate Project . Επίσης, η Black Rock κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στο πλαίσιο άλλης έκθεσης που αναλύει ήταν επίσης μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε μια έκθεση που εξέτασε τα δεδομένα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε, μεταξύ 24 παγκόσμιων διαχειριστών ενεργητικού, αναφορικά με τις προτάσεις για το κλίμα που υπεβλήθησαν σε εταιρείες υψηλής έντασης άνθρακα, το 2017.

Υποστήριξε μόλις ένα 14% των αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες ασκήθηκαν πιέσεις προς την πλευρά των εταιρειών να αποκαλύπτουν το πώς θα προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους για να συμβάλουν στην αποτροπή αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που την έριξε χαμηλά στην σχετική κατάταξη των ομοειδών οργανισμών, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται ευρύτερα, για την Κλιματική Αλλαγή.

«Η Black Rock έχει αναλάβει νομικές υποχρεώσεις ως θεματοφύλακας  για τις επενδύσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, ανά τον πλανήτη. Εάν δεν αναλάβει πιο σύντονη δράση για την προστασία των επενδυτών από τους κινδύνους που σχετίζονται με το Κλίμα, το 2019, δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι αυτών», δήλωσε ο Τζέιμς Θόρντον, διευθύνων σύμβουλος της ClientEarth, της νομικής οργάνωσης για θέματα περιβάλλοντος, που συμμετέχει στην ίδια εκστρατεία.

Η Black Rock ανέφερε, από την πλευρά της ότι έχει θέσει ως  προτεραιότητα τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την Κλιματική Αλλαγή, στις συνομιλίες που θα έχει με τις εταιρείες. «Οι διαδικασίες μας προσδίδουν έμφαση στη δέσμευση, πριν από την ψηφοφορία, διότι πιστεύουμε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη παραγωγικών αποτελεσμάτων, σχετικά με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πελατών μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ομάδα εποπτείας που διαθέτει, συζητά, το τελευταίο ημερολογιακό έτος, με περισσότερες από 230 εταιρείες, παγκοσμίως, για τα θέματα των κλιματικών κινδύνων.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει μακράν τις περίπου 30 εταιρείες που είχαν συμπεριλάβει ανάλογες προτάσεις στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων των μετόχων τους, τόνισε η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων.

Τα δώδεκα συμβαλλόμενα μέρη, κάλεσαν την Black Rock να ψηφίσει υπέρ των προτάσεων των μετόχων, ζητώντας από τις εταιρείες να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα και να καταψηφίσουν τον επαναδιορισμό των διευθυντικών στελεχών που αρνούνται να το πράξουν.