Στο Τελικό Στάδιο οι Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για τις Οφειλές της Βιομηχανίας

Στο Τελικό Στάδιο οι Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για τις Οφειλές της Βιομηχανίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2019 - 17:47

Εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ - ΛΑΡΚΟ για την υπογραφή της νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με τις υπογραφές να εκτιμάται ότι θα πέσουν στα τέλη Ιανουαρίου. 

Ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ανέφερε, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, χθες Τετάρτη, ότι έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα σημεία της νέας σύμβασης απομένουν, όμως να συμφωνηθούν ορισμένες καίριες λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο που θα αποπληρωθούν οι οφειλές που σωρεύτηκαν, στο μεσοδιάστημα από την υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης, το 2017 και οι οποίες υπολογίζονται στα 90 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς την Επιχείρηση να ανέρχεται, ήδη,  σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας, ότι με βάση τις προηγούμενες συμπεριφορές της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να εφησυχάζει. 

Προτεραιότητα τη ΔΕΗ σε αυτό το γύρο επαφών με την ΛΑΡΚΟ είναι να παγώσει την αύξηση του χρέους, για αυτό το λόγο, άλλωστε, απαιτεί να της καταβληθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις της βιομηχανίας, αλλά και να της χορηγηθούν  εγγυήσεις για τη σταδιακή καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων ποσών. 

Η δυσκολία του εγχειρήματος αποτυπώνεται περίτρανα στο γεγονός ότι στη διάρκεια του προηγουμένου κύκλου των  διαπραγματεύσεων, η ΛΑΡΚΟ προσέφερε στην ΔΕΗ, εν είδη ενεχύρου ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ, αντί των 3 εκατ. που απαιτούσε η Επιχειρήση! Μία από τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της ΛΑΡΚΟ, μέτοχοι της οποίας είναι το ΤΑΙΠΕΔ, με 55%, η Εθνική Τράπεζα με 33% και η ΔΕΗ με 11% .

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί, τελικά ο επενδυτής που θα αναλάβει να αναδιοργανώσει και εξυγιάνει τη βιομηχανία, ενώ τόνισε ότι, αν προκύψει αξιόπιστο σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ θα το εξετάσει με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια.

Στο μέτωπο της Χαλυβουργικής, τώρα, τα πράγματα είναι απείρως πιο περίπλοκα, εν όψει και των εσωτερικών διεργασιών που απαιτούνται να συμβούν, από την ημέρα που ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δικαιώθηκε στη νομική διένεξη που είχε με τους γιους του. Η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να προβεί σε διαταγή πληρωμής για την χαλυβουργία. Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος το γεγονός ότι το σύνολο των οφειλών προς τη ΔΕΗ από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. να αφορούν στη ΛΑΡΚΟ, και τα 30 εκατ. στη Χαλυβουργική.