H ΔΕΗ χρειάζεται να επιβάλει αυξήσεις στα τιμολόγιά της που, σε κάθε περίπτωση, θα είναι όσο το δυνατό μικρότερη και δικαιότερη, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζοντας πως είναι, πλέον αδύνατο να απορροφά τις επιβαρύνσεις που υφίσταται.

Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό να προστεθεί στα τιμολόγια, η ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος, δηλαδή, η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αντί για την ρήτρα ρύπων, ήτοι, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή, όπως συζητήθηκε πρόσφατα. Παράλληλα, τίθεται προς εξέταση η μείωση του ποσοστού επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, το οποίο, ανέρχεται, σήμερα, στο 15%.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσδιόρισε, χρονικά, τη λήψη των αποφάσεων για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο προσεχές δεκαπενθήμερο και τη συνέδεσε με τις επαφές που προγραμματίζονται, τον ερχόμενο μήνα, με διεθνείς επενδυτές, για την έξοδο της Επιχείρησης στις αγορές, από την οποία αποσκοπεί στην άντληση 250-300 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την αποπληρωμή του ομολόγου της που λήγει το Μάιο. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως η έξοδος στις αγορές, για να είναι επιτυχής, θα πρέπει πρώτα να βελτιωθεί το περιθώριο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της επιχείρησης (EBITDA).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι τελικοί πελάτες, δηλαδή, οι οφειλές καταναλωτών οι οποίοι έχουν προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών τους, ή έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.

Σε ό,τι αφορά στην ΛΑΡΚΟ, ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα σημεία της νέας σύμβασης, που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιρειών, απομένουν, όπως τόνισε, να συμφωνηθούν ορισμένες καίριες λεπτομέρειες για τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών που δημιουργήθηκαν, στο διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης.

Στις 23 Ιανουαρίου, όπως επανέλαβε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, αναμένονται και οι προσφορές των επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί μια νέα παράταση. Βασική εκκρεμότητα παραμένει η οριστικοποίηση του σχεδίου αποζημίωσης των μονάδων με τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που αναμένεται τον Απρίλιο. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται, επίσης, η τροφοδοσία με λιγνίτη του σταθμού της Φλώρινας για την οποία η ΔΕΗ διαπραγματεύεται προκειμένου να πετύχει τη μείωση της τιμής προμήθειας, από το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της περιοχής.