Το Μαρόκο παρήγαγε το 35% της ηλεκτρικής του ισχύος το 2018 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Μαροκινός Υπουργός Ενέργειας, Μεταλλείων και Αειφόρου Ανάπτυξης, Αζίζ Ραμπάχ.

Το Μαρόκο πρόσθεσε στο ηλεκτρικό του δίκτυο επιπλέον 840 μεγαβάτ το 2018, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 3.677 μεγαβάτ, δήλωσε ο Ραμπάχ σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο.

Αυτή η δυναμικότητα περιλαμβάνει 700 μεγαβάτ ισχύος ηλιακής ενέργειας, 1.207 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και 1.770 μεγαβάτ υδροηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.

Με την επίτευξη αυτής της επίδοσης, το Μαρόκο φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον προβλεπόμενο στόχο του να παράγει 42% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020. Το βορειοαφρικανικό βασίλειο σκοπεύει επίσης να παράγει το 52% της ηλεκτρικής του ενέργειας από καθαρή ενέργεια έως το 2030. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Μαρόκο σήμερα λαμβάνει το 97% της ενέργειάς του από ορυκτά καύσιμα, παρά την άφθονη ηλιοφάνεια στην περιοχή, που ευνοεί τα φωτοβολταϊκά έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μαρόκο κατασκευάζεται το τεράστιο ηλιακό πάρκο Noor, κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτε, στην άκρη της Σαχάρα. Το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει έκταση 6.178 στρέμματα και όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση του αναμένεται να παράγει ισχύ 580 μεγαβάτ. Το πρώτο στάδιο του έργου τέθηκε σε λειτουργία το 2016.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)