Η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάσει να δημιουργήσει εννέα τεχνητά νησιά, στη νότια ακτή της Κοπεγχάγης, προκειμένου να επεκτείνει τη βιομηχανική περιοχή της Κοπεγχάγης και να προσελκύσει επενδύσεις, σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα που προσομοιάζει με μια ευρωπαϊκή «Σίλικον Βάλεϊ».

Τα νέα νησιά που υπολογίζεται ότι θα έχουν συνολικό εμβαδόν όσο 420 γήπεδα ποδοσφαίρου, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2022 και θα είναι πλήρως λειιτουργικά έως το έτος 2040.

Η κυβέρνηση της Δανίας εικάζει ότι θα μπορέσει να προσελκύσει μέχρι και 380 νέες επιχειρήσεις και να δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας, προσθέτοντας περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, ήτοι ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο που θα πρέπει, πρώτα να εγκριθεί από το δανικό κοινοβούλιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της πώλησης ακινήτων στα 3,1 εκατ. τ.μ. γης που θα δημιουργηθεί.

Ένα από τα εννέα νησιά θα αποτελέσει τη βάση ενός εργοστασίου που θα μετατρέπει τα αστικά απόβλητα σε βιολογικό αέριο, θα καθαρίζει τα λύματα και θα αποθηκεύει πράσινη ενέργεια από τους πέριξ ανεμόμυλους. Στα υπόλοιπα νησιά θα βρουν χώρο λειτουργίας άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η Κοπεγχάγη βρίσκεται χτισμένη πάνω σε δύο κύρια νησιά, το Zealand και το Amager και έχει ήδη επεκταθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χάρη στην κατασκευή περαιτέρω μικρών τεχνητών νησιών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Δανία πρότεινε, επίσης, την κατασκευή ενός νησιού κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερο χώρο στέγασης για τον αυξανόμενο πληθυσμό της πόλης.