Οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω εξασθένιση στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία το 2019 και επιδείνωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η Κίνα κατέγραψε το 2018 το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο να κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο.

Η εξασθένιση της ζήτησης στην Κίνα γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο, με την επιβράδυνση πωλήσεων προϊόντων - από τα iPhones έως τα αυτοκίνητα - να οδηγεί στην έκδοση προειδοποιήσεων από εταιρίες όπως η Apple και η Jaguar Land Rover, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σαρωτικές περικοπές στις θέσεις εργασίας.

Οι εξαγωγές Δεκεμβρίου της Κίνας μειώθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τη ζήτηση να αποδυναμώνεται στις περισσότερες από τις μεγάλες της αγορές. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούλιο του 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν οι εξαγωγές να επιβραδυνθούν στο 3% και οι εισαγωγές να αυξηθούν κατά 5%.

Το πολιτικά ευαίσθητο πλεόνασμα της Κίνας της με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 17,2% στα 323,32 δισεκ. δολάρια πέρυσι, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2006, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters βάσει των στοιχείων των τελωνείων. Το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ εδώ και καιρό αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ζητήσει από το Πεκίνο να λάβει μέτρα για να το μειώσει.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 9,9% το 2018, που είναι η ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,8%. Ωστόσο τα απαισιόδοξα στοιχεία του Δεκεμβρίου, μαζί με αρκετούς μήνες μείωσης των εργοστασιακών παραγγελιών, υποδηλώνουν περαιτέρω εξασθένιση των εξαγωγών της βραχυπρόθεσμα.