Καλή ενημέρωση για την ελληνική πραγματικότητα και την οικονομική κατάσταση της χώρας έχει η καγκελάριος Μέρκελ, όπως φάνηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Γερμανός πρέσβης και στο οποίο συμμετείχαν Ελληνες επιχειρηματίες.

 

Δεδομένης της σύνθεσης, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα με πρώτο τη φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος συμφώνησε πως η φορολογία είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι οι φορολογικές μειώσεις και όποιες άλλες παροχές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μικρότερο πλεόνασμα, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την ευαίσθητη –ούτως ή άλλως– εμπιστοσύνη έναντι της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και σε αριθμό και σε μέγεθος, σημείωσε.

Αναφερόμενη στα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου, τα οποία έθεσαν οι συνδαιτυμόνες της, η κ. Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε πως παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στη δημόσια διοίκηση δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, αναγνώρισε ότι γίνεται προσπάθεια, η οποία ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία της Eurobank με την Grivalia, καθώς παρών στο γεύμα ήταν ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Νίκος Καραμούζης. Συμμετείχαν επίσης, ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου και η κ. Μελίνα Τραυλού, επικεφαλής της Neptune Lines.

("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")