Τσαβούσογλου: Τα Έσοδα Από το Αέριο της ΑΟΖ της Κύπρου να Μοιραστούν Μέσω ΕΕ Ή Εταιρειών - Επιμένει σε Εγγυήσεις και Στρατεύματα

Τσαβούσογλου: Τα Έσοδα Από το Αέριο της ΑΟΖ της Κύπρου να Μοιραστούν Μέσω ΕΕ Ή Εταιρειών - Επιμένει σε Εγγυήσεις και Στρατεύματα
energia.gr
Σαβ, 12 Ιανουαρίου 2019 - 13:14

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο δίκτυο NTV υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες συνεργασίας και τα έσοδα του αερίου από την εξόρυξη μπορούν να μοιραστούν μέσω της ΕΕ ή μέσω εταιρειών

Σε συνέντευξη του o επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως η δεύτερη πλατφόρμα που διαθέτει η Άγκυρα θα κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου. « Η πρώτη μας πλατφόρμα ξεκίνησε τις έρευνες του στο οικόπεδο Alanya-1. Για τη δεύτερη πλατφόρμα, υπάρχει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας μας, και του προέδρου μας και όλοι κάνουν αυτό που πρέπει για να γίνουν έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, δυτικά της Κύπρου».

Αναφέρθηκε ακόμα και στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη στην Άγκυρα την περασμένη Δευτέρα αφήνοντας να νοηθεί ότι συζήτησαν το θέμα του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στη φόρμουλα της διανομής των εσόδων μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε χαρακτηριστικά:

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, είχε έρθει προχθές και ο Κύπριος επίτροπος Στυλιανίδης και το λέμε και στους Ευρωπαίους. Λένε πως υπάρχουν αποθέματα αερίου κι πετρελαίου γύρω από το νησί, και έχουν δικαιώματα και οι δυο λαοί. Το λένε και οι ελληνοκύπριοι αυτό. Αυτό που επιθυμούμε είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Λένε “δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα”. Λέμε γιατί; Μας λένε όταν θα πωλείται το αέριο να γίνει αυτό. Υποστηρίζουν πως θα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης. Πως αυτό θα μπορούσε να είναι αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, πρότεινε τη φόρμουλα της διανομής των εσόδων μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών:

 «Κι εμείς τους λέμε υπάρχουν κι άλλες φόρμουλες, θα μπορεί να γίνει μέσω της Ε.Ε., μέσω των εταιρειών. Αν δεν θα γίνει κάτι μέσω των κρατών θα μπορεί να γίνει μέσω των εταιρειών. Το αίτημα μας είναι νόμιμο και δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Ας εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και χωρίς ένταση να εξορυχθεί το αέριο η το πετρέλαιο. ´Ισως κάποιοι για να θολώσουν τα νερά λένε άλλα πράγματα, όμως συμφωνούν όλοι πως αν δεν μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας δεν είναι εκμεταλλεύσιμο και δεν έχει νόημα εξόρυξης. Γι´αυτό με την κατανόηση αυτή, ας έρθουμε οι τουρκοκύπριοι, οι ελληνοκύπριοι, εμείς με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, να τα κάνουμε όλα μαζί, και μέσω της Τουρκίας να μεταφερθούν όλα».

Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία έχει στόχο να χτίσει ναυτική βάση στην Κύπρο ο Τσαβούσογλου απάντησε πως «θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και συστήνω σε όλους να ξυπνήσουν από τα όνειρα τους για μηδέν εγγυήσεις και μηδενικά στρατεύματα. Αν είναι φαντασίες ας τις ξεχάσουν. Αυτό δεν το λέμε για να προσβάλλουμε κάποιον. Αυτό το λέμε για να το κατανοήσουν και να διαπραγματευτούν ανάλογα. Στο θέμα των βάσεων και του στρατού στην ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽᾽οι συσκέψεις και οι εργασίες γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας το Γενικό Επιτελείο, το Ναυτικό και την Αεροπορία».