Περικοπές σε χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ανεκοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονομήσεως κόστους ύψους 14 δις. δολλαρίων.

Η Ford απασχολεί 53.000 εργαζομένους στην Ευρώπη, σε 15 εργοστάσια. Όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», κάθε τμήμα του ευρωπαϊκού τομέως θα αναθεωρηθεί. «Δεν πρόκειται για προσπάθεια να γίνει η επιχείρησις πιο επαρκής αλλα για ολοκληρωτικό ανασχεδιασμό» σημείωσε ο πρόεδρος της Ford στην Ευρώπη Στήβ Άρμστρογκ. Η εταιρεία ευρίσκεται σε συνομιλίες με τις ενώσεις των εργαζομένων, αλλά ακόμη δεν έχει το τελικό νούμερο των θέσεων που θα επηρεασθούν. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι θα είναι χιλιάδες» ανέφερε ενδεικτικώς ο Άρμστρογκ.

Αλλά και στην Βρετανία λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην  Βουλή των Κοινοτήτων, η μεγαλύτερη βρεταννική αυτοκινητοβιομηχανία, η  Jaguar Land Rover, ανεκοίνωσε ότι θα περικόψει 4.500 θέσεις εργασίας, καθώς προσπαθεί να διαχειρισθεί την επιβράδυνση στην Κίνα και την πτώση στην ζήτηση για οχήματα ντήζελ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η εταιρεία, που απασχολεί 40.000 εργαζομένους στην Βρεττανία, ανέφερε ωστόσο ότι θα αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιό της στην πόλη Γουλβερχάμπτον, ενώ θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο συνδεσμολογίας μπαταριών κοντά στο Μπέρμιγχαμ, καθώς αναπτύσσει μία πιο πράσινη σειρά αυτοκινήτων.

«Παίρνουμε αποφασιστική δράση για να βοηθήσουμε την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εν μέσω γεωπολιτικών και ρυθμιστικών αναταραχών, όπως και τεχνολογικών προκλήσεων, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας», είπε ο CEO της εταιρείας Ράλφ Σπέθ.