Αυτόνομος ηλιακός χώρος στάθμευσης στη Δρέσδη - Οι μελλοντικές προοπτικές της «έξυπνης» πόλης

Αυτόνομος ηλιακός χώρος στάθμευσης στη Δρέσδη - Οι μελλοντικές προοπτικές της «έξυπνης» πόλης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Ιανουαρίου 2019 - 15:41

Η Δρέσδη παρουσιάζει στην Ευρώπη και στον πλανήτη, ένα συνδυαστικό concept «έξυπνης πόλης» και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το νέο αυτόνομο χώρο στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που λειτουργεί, ταυτόχρονα και ως έξυπνος σταθμός φόρτισης.

Ο χώρος, που παραπέμπει απευθείας στα όσα μέλλουν να συμβούν στο μέλλον,  διαθέτει έξι υπόστεγα που καλύπτονται από ηλιακά πάνελ, που μπορούν να φιλοξενήσουν 42 οχήματα. Παράλληλα, η πλατφόρμα της εταιρείας Kiwigrid με έδρα την ιστορική πόλη της Γερμανίας, σε συνδυασμό με το φωτοβολταϊκό σύστημα της Solarwatt, εξασφαλίζει ότι οι ηλιακές μονάδες, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, οι σταθμοί φόρτισης και το δημόσιο δίκτυο θα διασυνδέονται.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι σταθμοί φόρτισης και το σύστημα φωτισμού LED λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

«Αυτός ο έξυπνος συνδυασμός παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του όλου δικτύου, αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ενεργειακό και μεταφορικό κόσμο», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solarwatt, Ντέτλεφ Νόιχαους.

«Οι χώροι στάθμευσης που επιτρέπουν τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 100% από ηλιακή ενέργεια, αποτελούν συστατικό στοιχείο της έξυπνης πόλης του μέλλοντος», εξηγεί, από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kiwigrid, Ματίας Χέρτελ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα στο χώρο στάθμευσης, παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται, αν και δεν προβλέπεται η μεταφορά της πλεονάζουσας ενέργειας σε παρακείμενα κτήρια.