Αποζημίωση για την Παλιά Σύμβαση της ΟΚΤΑ Διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αποζημίωση για την Παλιά Σύμβαση της ΟΚΤΑ Διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια
του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρ, 11 Ιανουαρίου 2019 - 14:15

Προσφυγή με την οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια διεκδικούν αποζημίωση για τη μη τήρηση της ρήτρας της σύμβασης εξαγοράς της ΟΚΤΑ το 1999 κατέθεσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων.

Η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα στην μη τήρηση από πλευράς των Σκοπίων ρήτρας για την αγορά κάθε χρόνο συγκεκριμένων ποσοτήτων (500 χιλιάδες τόνους) μαζούτ, από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η υπόθεση μάλιστα δεν είναι καινούρια αφού ήδη ο ελληνικός όμιλος έχει δικαιωθεί από το 2007 από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει το 2004 και επιδίκασε αποζημίωση (ύψους 52 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα). Η εν λόγω αποζημίωση ωστόσο δεν έχει καταβληθεί.

Να σημειωθεί ότι εάν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 τα ΕΛΠΕ δεν κατέθεταν την προσφυγή, τότε θα έχαναν το δικαίωμα της διεκδίκησης αποζημίωσης για τα μεταγενέστερα έτη, δηλαδή για την περίοδο από το 2008 έως το 2011.

Πέραν της δικαστικής προσφυγής πάντως, να σημειωθεί ότι βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη προσπάθειες να αναζητηθεί εξωδικαστική λύση. Μάλιστα, η εικόνα είναι ότι το κλίμα στις συζητήσεις αυτές είναι θετικό.

 

(capital.gr)