Η Vestas είναι πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος. Στα τέλη του 2018, επιτεύχθηκε ένα νέο ορόσημο σε αυτό το 40ετές ταξίδι, καθώς η Vestas πέτυχε 100 GW εγκατεστημένης ισχύος, με την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας V110-2.0 MW, στο έργο MidAmerican Energy's Wind XI, στην Αϊόβα των ΗΠΑ.

Από την πρώτη εγκατάσταση μιας V10-30 kW στη Δανία το 1979, η Vestas εγκατέστησε πάνω από 66.000 ανεμογεννήτριες σε περίπου 80 χώρες σε έξι ηπείρους και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη εξέλιξη της αιολικής ενέργειας. Σήμερα, η μεγαλύτερη χερσαία ανεμογεννήτρια της Vestas είναι η  V150-4.2 MW. Το ορόσημο των 100 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος κατέστη δυνατό, με συνεχή έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας ως αποτέλεσμα η αιολική ενέργεια να είναι πλέον η φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές αγορές.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που μαζί με τους πελάτες και συνεργάτες μας φτάσαμε τα 100 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, υπογραμμίζοντας έτσι την πρωτοπόρα πορεία των 40 ετών της Vestas στην αιολική ενέργεια σε όλον τον κόσμο. Είναι επίσης χαρά μας να γιορτάζουμε αυτό το ορόσημο με την
MidAmerican Energy - μια εταιρεία που συμμερίζεται τη δέσμευση της Vestas για το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη μας ", λέει ο Anders Runevad, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vestas.

"Η επίτευξη αυτού του ορόσημου απαίτησε συνεχή καινοτομία και ισχυρή δέσμευση από όλους τους υπαλλήλους της Vestas και τα 100 GW αποτελούν θεμέλιο που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε τις μελλοντικές λύσεις για την αειφόρο ενέργεια".

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού των 100 GW, η Vestas βοήθησε στην απομάκρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα, παρέχοντας βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας. Με τη διέλευση αυτού του κατώτατου ορίου 100 GW, η Vestas έχει εγκαταστήσει περίπου το 10 τις εκατό του 1TW, της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος σε ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η ισχύς του έργου Wind XI θα αυξηθεί στα 2.000 MW και από πολλά αιολικά πάρκα στην Αϊόβα που τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ του 2017 και του 2019. Εξοπλισμένα με V110-2.0 MW ανεμογεννήτριες που κατασκευάστηκαν στα εργοστάσια της Vestas στο Κολοράντο, το Wind XI θα παράγει καθαρή, οικονομική αιολική ενέργεια στους πελάτες και τις κοινότητες της MidAmerican Energy και παράγει οικονομικά οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μίσθωσης γαιοκτημόνων, των πληρωμών φόρων και των μακροπρόθεσμα ασφαλών θέσεων εργασίας.

Η Vestas θα λειτουργεί και θα συντηρεί το αιολικό έργο Wind XI μέσω της 10ετης σύμβασης παροχής υπηρεσιών AOM 5000. Με βάση τη μέση παγκόσμια ηλεκτρική ενέργεια, 100 GW αιολικής ενέργειας εξοικονομούν περίπου 129 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως2, ισούται με τις εκπομπές CO2 από3:
• 141 δισ. Λίρες καύσης άνθρακα
• 298 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
• 22,54 εκατομμύρια κατοικίες ΗΠΑ ετήσια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας
• 33 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
• Ο άνθρακας απομονώθηκε από 152 εκατομμύρια στρέμματα δασών