Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ το 2018, όπως υποστηρίζει έκθεση της ανεξάρτητης εταιρείας οικονομικών ερευνών Rhodium Group που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη.

Οι εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ, μετά από τρία χρόνια πτώσης, αυξήθηκαν το 2018 κατά 3,4%, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων οκτώ ετών και τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αναφέρεται.

Παρόλο που η έκθεση της Rhodium Group παρουσιάζει μόνο εκτιμήσεις για την κατανάλωση ενέργειας, τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Global Carbon Project δείχνουν παρόμοια αύξηση των εκπομπών άνθρακα των ΗΠΑ.

Η αύξηση αυτή των εκπομπών καταγράφηκε παρόλο το περασμένο έτος η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ ήταν μειωμένη και ένας αριθμός - ρεκόρ σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα τέθηκε εκτός παραγωγής, υπογραμμίζει η Rhodium Group.

Το φυσικό αέριο αντικατέστησε τον άνθρακα στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής και αναδείχτηκε το κυρίαρχο καύσιμο στον τομέα αυτό, του οποίου οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 1,9% το 2018.

Η Rhodium Group προέβλεψε ότι εάν η πορεία της χώρας παραμείνει η ίδια, δεν θα επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ουάσινγκτον βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έκθεση, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις αυτές, οι οποίες αντιστοιχούν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 26-28% από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2025, η χώρα θα χρειαστεί να «μειώσει τις εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα περίπου κατά 2,6% τα επόμενα επτά χρόνια ή και συντομότερα εάν οι μειώσεις στις εκπομπές άλλων αερίων δεν είναι ικανοποιητικές».

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές μπορεί να μην έχουν σημασία για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας του από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2020.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι ερευνητές δεν αναμένουν μια ανάλογα ισχυρή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2019, αλλά τόνισαν τις προκλήσεις για τη μείωση των εκπομπών που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.