Η Αγορά των Αρκούδων Είναι Εδώ: Οι Επενδυτές Αναζητούν Ασφάλεια στα Κρατικά Ομόλογα και στον Χρυσό

Η Αγορά των Αρκούδων Είναι Εδώ: Οι Επενδυτές Αναζητούν Ασφάλεια στα Κρατικά Ομόλογα και στον Χρυσό
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2019 - 17:37

Το συνεχιζόμενο ξεπούλημα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και οι αυξανόμενες ανησυχίες για τυχόν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγούν τους επενδυτές στην αναζήτηση των παραδοσιακών ασφαλών «καταφυγίων» , δηλαδή, τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα και τον χρυσό. Οι αριθμοί αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα αυτού. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και διαμορφώνεται στο 0,151%.

Ανάλογη εικόνα αισθητής μείωσης των αποδόσεων παρουσιάζουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού υποχωρεί στο 1,20% και το γαλλικό διαμορφώνεται στο 0,634%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς χρεωγράφου υποχωρεί στο 2,681% και του ισπανικού στο 1,397%, ενώ σε ότι αφορά στο ελληνικό δεκαετές, η απόδοσή του κινείται στα επίπεδα του 4,383%.

Οι επενδυτές στρέφουν, όπως πάντα όταν υπάρχει αβεβαιότητα, την προσοχή τους και στα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να αναρριχάται σε νέα υψηλά εξαμήνου. Η τιμή του χρυσού έχει προσεγγίσει στα 1.29 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2018.

Πέραν των διαφόρων αιτιών που καθορίζουν τη στάση των επενδυτών, όπως είναι ο εμπορικός πόλεμος, οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο κίνδυνος για ένα "σκληρό" Brexit, οι κεφαλαιαγορές επηρρεάζονται και από την πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί εσχάτως η κυβέρνηση του Λευκού Οίκου, γεγονός που έχει προκαλέσει συνθήκες γενικευμένης αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς επίσης και οι φήμες που ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τη θέση του, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ -φήμες που διαψεύστηκαν, όμως, από τον υπουργό ΟικονομικώνΣτίβεν Μνούτσιν.

Σημειωτέον ότι η μεγαλύτερη στα χρονικά, αγορά των "ταύρων", έφτασε στο τέλος της την παραμονή των Χριστουγέννων όταν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κατρακύλισαν 20% από τα πρωθύστερα υψηλά που είχαν καταγράψει.