Σε ματαίωση της δημοπρασίας για την κατηγορία των μεγάλων φωτοβολταϊκών (κατηγορία II) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε η ΡΑΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 14/12 επικαλούμενη έλλειψη ανταγωνισμού.

Η ΡΑΕ, ανακοινώνοντας την απόφασή της την Παρασκευή, κάνει λόγο για συνθήκες στρέβλωσης της ανταγωνιστικής διαδικασίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών τιμών.

Η στρέβλωση, σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, προέκυψε από το γεγονός ότι δεν υπεβλήθησαν προσφορές για 15 συνολικά έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήσεις, εκ των οποίων τα 13 της εταιρείας SpesSolaris–SolarConceptΑ.Ε., και για τα 2 έργα της εταιρείας SpesSolarisΤρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη δημοπρασία δεν υπήρξε καμία προσφοράτιμών, όπως αναφέρουν κύκλοι της ΡΑΕ, όταν στην κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών οι προσφορές έφθασαν τις 3.900 και στα αιολικά γύρω στις 300.

Τα έργα θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ η ΡΑΕ εξετάζει την επιβολή πλαφόν 20% στη συμμετοχή κάθε εταιρείας προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό. Η απόφαση ματαίωσης, πάντως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τις δύο εταιρείες, που τελικά δεν έκαναν προσφορά, αλλά και από τις υπόλοιπες που συμμετείχαν στη δημοπρασία.

Στην κατηγορία IIη δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 86,47 MW. Η συνολική ισχύς όλων των συμμετεχόντων ήταν 151,32 MW και η ισχύς των 13 έργων της SpesSolarisκαι των 2 έργων της εταιρείας SpesSolaris Τρία Α.Ε. που δεν συμμετείχαν στην ηλεκτρονική δημοπρασία, λόγω μη υποβολής προσφοράς, ήταν 65,33 MW.