Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων Κύπρου- Ουγγαρίας χαρακτήρισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Λευκωσία. Το μνημόνιο υπέγραψε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιτζιάρτο.

Της τελετής προηγήθηκε συνάντηση κατά την οποία οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα, εστιάζοντας στα ζητήματα, που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ανάμεσα σε άλλα το Brexit, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, το μεταναστευτικό και η ενέργεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ούγγρο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και την πρόσφατη προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω της απεσταλμένης του Τζέιν Λουτ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά», τον Ιούλιο του 2017.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή τού Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, έναν τομέα εξαιρετικής σημασίας, όπως τόνισε, τόσο για τις δύο χώρες όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι μόνο. Με την υπογραφή του Μνημονίου, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης «δημιουργούμε μια σταθερή βάση και ένα γενικό πλαίσιο για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, που καλύπτει σημαντικά θέματα, όπως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, οι ενεργειακές υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και ο συντονισμός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή ασφάλεια της οποίας είναι τεράστιας σημασίας».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την απόφαση για λειτουργία Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, αφού αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Κύπρου- Ουγγαρίας σημείωσε ότι στην Κύπρο ζουν περίπου δύο με τρεις χιλιάδες Ούγγροι, ενώ τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Ούγγρων τουριστών στο νησί ανήλθε γύρω στις 23.000, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 71%. «Η Κύπρος είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για τους Ούγγρους γι΄ αυτό και αποφασίσαμε ν΄ ανοίξουμε Γραφείο της Ουγγρικής Πρεσβείας στη Λευκωσία», δήλωσε ο κ. Σιτζιάρτο, σημειώνοντας ότι αναμένεται ο αριθμός των επισκεπτών να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν πτήσεις προς την Κύπρο και από το Ντέμπρετσεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για την Κεντρική Ευρώπη. «Αναζητούμε συνεχώς εναλλακτικές λύσεις αποσκοπώντας στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου προκειμένου ν΄ αυξήσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και θεωρούμε ρεαλιστικό το σενάριο της εξόρυξης και μεταφοράς αερίου από το κοίτασμα "Αφροδίτη"», δήλωσε, προσθέτοντας ότι με το Μνημόνιο που υπογράφτηκε σήμερα θα ξεκινήσει σχετική προετοιμασία.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των υδάτινων πόρων λέγοντας ότι η Ουγγαρία διαθέτει ανεπτυγμένες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κύπρο ν΄ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις γι΄ αυτό και όπως ανακοίνωσε οι δύο χώρες πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες επί του θέματος.

Οι δύο υπουργοί εγκαινίασαν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στη Λευκωσία.