Κάμψη που υπερβαίνει το 6% καταγράφει από τις αρχές του έτους που διανύουμε ο δείκτης εμπορευμάτων "Bloomberg Commodity Index", εξαιτίας του ότι μεγάλο μέρος των πρών υλών. που τον απαρτίζουν. εξακολουθούν να δέχονται ισχυρή πίεση.

Τούτο θα πρέπει να θεωρείται, κατά κόρον, ως το απότοκο του εμπορικού πολέμου και αντανακλά τη σοβαρή επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών, πρωτίστως της Κίνας. Και ενώ ευνοεί, μεν, τους μεγάλους εισαγωγείς, προκαλεί, εν τούτοις, μεγάλο πρόβλημα στις χώρες παραγωγούς, από τον Καναδά και την Αυστραλία έως την Νότιο Αφρική, που βασίζουν τα κρατικά έσοδα στις εξαγωγές εμπορευμάτων.

Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, που παρουσιάζει, εφέτος, απώλειες 13%. Ο χαλκός, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βασικά μέταλλα, έχει υποχωρήσει 16% από τις αρχές του έτους, τα σιδηρομεταλλεύματα πέφτουν 6%, ενώ ακόμη και ο χρυσός, που λειτουργούσε, άλλοτε, ως το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, σε περιόδους αναταράξεων στις αγορές, κινείται κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με την τελική τιμή διαμόρφωσής του, το 2017. Eκ των αρνητικών πρωταγωνιστών και η ξυλεία, με ραγδαία πτώση 28%! 

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global οι επενδυτές έχουν αποσύρει 11 δισ. δολάρια από τα funds που διαχειρίζονται εμπορεύματα, το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το ποντάρισμα των hedge funds για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κινείται στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο του 2016, παρά την πρόσφατη συμφωνία  ΟPEC- Ρωσίας να ψαλιδίσουν την παραγωγή. Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα, μειώνοντας τη ροή προς τις ΗΠΑ, αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί εάν αυτό θα αποδειχτεί επαρκές. 

Με τον παγκόσμιο δείκτη της μεταποίησης να έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 μηνών και εν μέσω των σφοδρών εμπορικών αντιπαραθέσεων και των αυξημένων πολιτικών κινδύνων, η διάθεση για εμπορεύματα μοιάζει περιορισμένη. Τα πράγματα δυσχεραίνει περισσότερο η ανατίμηση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 7,5% έναντι του δολαρίου Αυστραλίας, κατά 15% έναντι του ρεάλ Βραζιλίας, κατά περίπου 13% έναντι του ραντ Αφρικής και κατά 8% ως προς το χιλιανό πέσο. Πρόκειται, ακριβώς, για χώρες-παραγωγούς εμπορευμάτων που βίωσαν ένα δυσχερές 2018 και αναμένουν νέες τρικλοποδιές και κατά το επόμενο έτος.