Μόνο εάν εκσυγχρονιστούν περιβαλλοντικά οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, ώστε να μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι, είναι διατεθειμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συναινέσει στην παράταση των ωρών λειτουργίας τους, πέραν του προβλεπομένου που έχει χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση των ευρωπαϊκών οδηγιών, διεμήνυσε ανώτερο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί βιομηχανικών ρύπων.

Η κινητικότητα που επιδεικνύει η Κομισιόν ακολουθεί την προ ημερών Κοινή Υπουργική Απόφαση για την περαιτέρω συνέχιση της λειτουργίας του Αμυνταίου,  πέραν του Νοεμβρίου, όταν και έληξε το καθεστώς παρέκκλισης των 17.500 ωρών που είχε εγκρίνει η Κομισιόν. Στη συνάντησή τους οι υπουργοί Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης. Φάμελλος αποφάσισαν να παρατείνουν μονομερώς τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου, από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες, προσμετρώντας στη λειτουργία των μονάδων και τη δοκιμαστική λειτουργία τους.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προεξόφλησε, λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, ότι η Κομισιόν, ύστερα από τα αιτήματα που της υποβλήθηκαν για παράταση της λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, θα συναινούσε, επί τη βάση του σκεπτικού πως θεωρούταν αδιανόητο να αφεθεί το Αμύνταιο και η Πτολεμαίδα δίχως θέρμανση χειμώνα καιρό. Όμως, αποφάισε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού τα αιτήματα απερρίφθησαν, καθώς η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος έδωσε προτεραιότητα στην προκαλούμενη ρύπανση και την προοπτική μείωσης και δεν έλαβε υπόψη τις παραμέτρους της ενεργειακής ασφάλειας και της συνέχισης της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου θα μπορούσε να διασφαλιστεί μόνο εάν εξασφαλιζόταν ένα σχέδιο για την περιβαλλοντική αναβάθμισή της και από τη στιγμή που δεν υπήρξε και δεν υποβλήθηκε, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θα ήταν αδύνατο για την ΔΕΗ να επιβαρυνθεί από μόνη της το κόστος, ήταν επόμενο η Κομισιόν να προβεί στην προειδοποίηση περί έναρξης της διαδικασίας παραπομπής της χώρας μας.

Πλέον, ΥΠΕΝ και ΔΕΗ είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν στην Κομισιόν νέο αίτημα για παράταση που θα προβλέπει, αυτή τη φορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή που αναμένεται να επιλεγεί μέσω διαγωνισμού. Θυμίζουμε πως οι τέσσερις, έως στιγμής, ενδιαφερόμενοι είναι οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος και Intrakat.