Οι Αμερικανοί έκαψαν λιγότερο άνθρακα φέτος από ό,τι οποιαδήποτε περίοδο μετά τη δεκαετία του 1970 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας ενέργειας των ΗΠΑ και τούτο, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πριμοδοτήσει την εγχώρια βιομηχανία άνθρακα.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την περασμένη Τρίτη, ότι η χώρα θα ολοκληρώσει το τρέχον έτος, έχοντας χρησιμοποιήσει τη λιγότερη ποσότητα άνθρακα από οποτεδήποτε χρονική στιγμή από το 1979.

Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν την εξέλιξη στο συνεχιζόμενο ανταγωνισμό από τις φθηνές και καθαρότερες μορφές ενέργειας, ιδίως το φυσικό αέριο, και κατά δεύτερο λόγο από την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Τα αυστηρότερα πλαίσια των κανόνων που ισχύουν για τη ρύπανση έχουν, επίσης, επιφέρει το κλείσιμο αρκετών παλαιότερων και πιο ρυπογόνων μονάδων καύσης άνθρακα.

Ο τομέας παραγωγής ηλεκτρισμού εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο χρήστη άνθρακα. Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να μειώνεται για πρώτη φορά από το 2007, φέτος αναμένεται να είναι το έτος με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό παροπλισμού των ανθρακωρυχείων της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Ο Αμεριικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει, προεκλογικά, ως ύψιστη προτεραιότητα, την ανθρακοβιομηχανία και είχε δεσμευτεί να αυξήσει δραστικά τις θέσεις εργασίας στον τομέα. Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικανών άσκησαν, συχνά, δριμεία κριτική στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επειδή είχε αποδυθεί στο λεγόμενο «πόλεμο κατά του άνθρακα», μέσω της προώθησης ειδικών νομοθετημάτων, με τους πολιτικούς αντιπάλους του να υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι θέσεις εργασίας και ζημιώνεται η βιομηχανία. Τώρα, οι δυνάμεις της αγοράς φαίνεται να μην επιτρέπουν στον Λευκό Οίκο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.