Την Τετάρτη, οι ταλαιπωρημένοι επενδυτές του τεχνολογικού τομέα είχαν επιτέλους μια ημέρα που μπορούσαν να αναμένουν με ανακούφιση: το χρηματιστήριο θα έμενε κλειστό για την κηδεία του πρώην προέδρου Μπους

Δεν ήταν κακή στιγμή για να πάρουν μια ανάσα. Οι τέσσερις τεχνολογικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση -οι Apple, Amazon, Google και Microsoft- είχαν χάσει συνολικά $150 δισ. την προηγούμενη ημέρα. Το ποσό δεν πλησιάζει καν τα $200 δισ. που απώλεσαν σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις σε δύο «αιματηρούς» μήνες.

Όταν οι μετοχές καταγράφουν βαριές απώλειες, το ερώτημα που αξίζει να θέσει κανείς είναι: Γιατί δεν συνέβη νωρίτερα;

Υπήρχαν προηγουμένως φέτος κάποιες ενδείξεις για την πρόσφατη μεταβλητότητα, όταν δύο ισχυρές αναταράξεις έπληξαν τεχνολογικές μετοχές. Η μία ήρθε ως αντίδραση στην προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και το αίσθημα ότι οι ευνοϊκές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες που είχαν στηρίξει την ωθούμενη από την τεχνολογία bull market πλησιάζουν στο τέλος. Η άλλη προκλήθηκε από την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, στον οποίο ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

Οι ανησυχίες αυτές αντισταθμίζονταν από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την οποία πυροδότησαν οι τεράστιες περικοπές φόρων. Οι επενδυτές έβλεπαν ότι ήταν θετικό. Τις ημέρες αυτές ισχύει το αντίθετο: οποιαδήποτε υπόνοια για επερχόμενη ύφεση μπορεί να ταρακουνήσει τις αγορές. Απλά ρωτήστε την Apple, οι μετοχές της οποίας βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση τον Σεπτέμβριο, καθώς ορισμένοι από τους προμηθευτές της υποβάθμισαν τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη τους, στέλνοντας σήμα ότι η ζήτηση για iPhone είναι αδύναμη.

Φόβοι που έδειχναν μακρινοί στις αρχές της χρονιάς έχουν τώρα βρεθεί στο προσκήνιο. Ο εμπορικός πόλεμος ήταν η άμεση αιτία για την αντιστροφή της τάσης αυτή την εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε αρχικά ελπίδα, παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα ως το τέλος Φεβρουαρίου, προτού τεθεί σε ισχύ μια δρακόντεια αύξηση στους δασμούς. Αλλά το κλίμα επιδεινώθηκε γρήγορα, όταν ο κ. Τραμπ ανέβασε και πάλι το θερμόμετρο στη ρητορική αντιπαράθεση με την Κίνα, υπενθυμίζοντας στις αγορές πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει προτείνει επίσης αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση του επόμενου κύματος αμερικανικής τεχνολογικής υπεροχής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και των κβαντικών υπολογιστών.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιητικά σήματα επερχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης, εντείνοντας την κυκλική εναλλαγή από τις μετοχές ανάπτυξης που είχαν δώσει ώθηση στο ράλι. Η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έχει κάνει ακόμα πιο αρνητική την εικόνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν στρέψει την προσοχή σε ένα ερώτημα-κλειδί: πόσο σοβαρή επιβράδυνση αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός τομέας το 2019;

Ορισμένα τμήματα της αγοράς ημιαγωγών, προάγγελου ευρύτερων οικονομικών κάμψεων, έχουν ήδη αποδυναμωθεί. Οι μετοχές του κλάδου έπιασαν υψηλά τον Μάρτιο, περίπου έξι μήνες πριν φτάσει στα δικά της υψηλά η ευρύτερη αγορά.

Σύμφωνα με τη UBS, o τομέας των ημιαγωγών αντιμετωπίζει πτώση εσόδων περίπου 4% το 2019, την πρώτη από το 2015. Η ιδιαίτερα κυκλική αγορά των ημιαγωγών μνήμης είναι ο βασικός ένοχος, αλλά επιβραδύνονται και άλλοι τομείς. Αν εξαιρεθεί ο τομέας των ημιαγωγών μνήμης, η ανάπτυξη στην υπόλοιπη αγορά ημιαγωγών θα επιβραδυνθεί στο 3,3% από 7,7% το 2018.

Οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες, μαζί με την Apple, αντιμετωπίζουν και αυτές μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση. Η ανάπτυξη μεταξύ αυτών των εταιρειών αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 14% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με υπολογισμούς της Jefferies. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης παραμένει αξιοσημείωτος για μια ομάδα εταιρειών που έχουν φτάσει σε τέτοια μεγέθη. Αλλά σε σχέση με την ανάπτυξη του 21% το 2017 και το 2018, η αίσθηση μιας απότομης επιβράδυνσης είναι αναπόφευκτη.

Καθώς τα φρένα αρχίζουν να πιάνουν, είναι απολύτως φυσιολογικό οι επενδυτές να ανησυχούν για το πώς οι εταιρείες θα ανταπεξέλθουν στην επόμενη οικονομική κάμψη. Η διαδικτυακή διαφήμιση και το ηλεκτρονικό εμπόριο πέρασαν σχεδόν αλώβητα την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία -αλλά αφού πρώτα τα μεγάλα ονόματα του χώρου είδαν τις μετοχές τους να βουτάνε 50% ή παραπάνω.

Μια δεκαετία αργότερα, οι εταιρείες αυτές βρίσκονται ακόμα σε μια φάση κυκλικής ανάπτυξης. Αλλά οι αγορές τους είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο ώριμες και δύσκολα θα περάσουν τόσο ήρεμα την επόμενη ύφεση.

Οι αποτιμήσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν υποχωρήσει προς τα χαμηλά του πρόσφατου εύρους διακύμανσης: στο υφιστάμενο αβέβαιο περιβάλλον, είναι δύσκολο να δει κανείς τους επενδυτές να επιστρέφουν σύντομα.

(από Financal Times / euro2day.gr)