Γέφυρα για το Ρωσικό Αέριο στην Ευρώπη η Ελλάδα, Συμφωνούν Τσίπρας και Πούτιν από την Μόσχα

Γέφυρα για το Ρωσικό Αέριο στην Ευρώπη η Ελλάδα, Συμφωνούν Τσίπρας και Πούτιν από την Μόσχα
Παρ, 7 Δεκεμβρίου 2018 - 18:59

Η μεταφορά φυσικού αερίου από τον TurkStream προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας απετέλεσε ένα από τα βασικά σημεία της συνάντησης των κκ. Πούτιν και Τσίπρα στο Κρεμλίνο. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε, η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό περιφερεικό κέντρο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στους υπό διαμόρφωση αγωγούς, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε το επίμαχο ζήτημα του ΝοrdStream, που θεωρείται καίριας σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα προκειμένου για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
"Η Ελλάδα δεν κινείται με απόψεις άλλων χωρών για τη Ρωσία. Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της εταιρικής σχέσης που παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν υπάρχει σκέψη στρατιωτικοποίησης του νησιού, όπως έγινε γνωστό μετά την επικοινωνία που είχε με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε: "Η πορεία μας αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζουν τις ελληνορωσικές σχέσεις. Η Ελλάδα θα παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας."

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι: «Στην ενέργεια η λύση είναι ο πολλαπλασιασμός των πηγών και η μια λύση δεν πρέπει να αποκλείει την άλλη. Για αυτό και η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας αγωγού σε συνεργασία με την Ιταλία για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». Είπε όμως ότι σε σχέση με την Ιταλία, «κρατάμε επιφυλάξεις» και ότι, η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά μάλιστα και τον NordStream.
Ανέφερε, ακόμη πως είναι έτοιμο το 80% του ΤΑΡ, ο οποίος θα πρέπει, επίσης, να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο και όχι μόνο το αζέρικο προς την Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι ο αμερικάνικός παράγοντας δεν πρέπει να εμποδίσει την ανάπτυξη των διαδρόμων για περαιτέρω παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά να προωθεί ταυτόχρονα ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας, κάτι που προϋποθέτει να υπηρετούμε συγκεκριμένες αξίες, όπως κάνουμε«, σημείωσε. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν λιγόστεψαν. Η Ελλάδα, είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και για αυτό το λόγο καθίσταται σημαντικός ο ελληνο-ρωσικός διάλογος, αν και δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχθηκε και το περασμένο καλοκαίρι», είπε ο πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Εξέφρασα τις ανησυχίες μας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, καθώς και την εκτίμηση μου για τη σταθερή θέση της Ρωσίας όσον αφορά το κυπριακό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για τις μεγάλες προοπτικές που ενώνουν Ρωσία και Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου.
«Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές. Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία», τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. «Ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά. Ο τομέας της ενέργειας είναι σημαντικός», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: "Όταν δουλεύουμε το κάνουμε σε όλα τα έργα, στις υποδομές και στην ενέργεια.".\
Παράλληλα, αναφορικά με τον TurkStream τόνισε ότι "είμαστε κοντά στο να έχουμε κοινά έργα υποδομών με συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό που θα την συνδέει με την Ιταλία. Ήδη κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου εταιρεία μας επενδύει 400 εκατομμύρια δολάρια.", είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τέλος, σε ερώτηση για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι, εξαρχής η Μόσχα δεν συμφωνούσε με τη βάση της απόφασης για την απέλαση και χαρακτήρισε ως ανυπόστατα τα όσα ελέχθησαν περί συνωμοσίας της Ρωσίας εις βάρος της Ελλάδας. « Θα μπορούσα να πω ότι αυτή η σελίδα έχει κλείσει», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σχολιάζει πως: «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι».